Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Lezing Lagarde op UvA verstoord - ‘demonstranten boos op organisatie’

Enkele demonstranten hebben vandaag een gastcollege van IMF-topvrouw Christine Lagarde aan de Universiteit van Amsterdam verstoord. Zo’n zes à zeven mensen zijn afgevoerd nadat ze protestleuzen hadden geschreeuwd. Ze zouden Occupyaanhangers zijn, die boos waren omdat hun vragen niet waren geselecteerd.

Demonstranten worden afgevoerd tijdens de lezing van Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds op de UvA.
Demonstranten worden afgevoerd tijdens de lezing van Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds op de UvA. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Enkele demonstranten hebben vandaag een gastcollege van IMF-topvrouw Christine Lagarde aan de Universiteit van Amsterdam verstoord. Zo’n zes à zeven mensen zijn afgevoerd nadat ze protestleuzen hadden geschreeuwd. Ze zouden Occupyaanhangers zijn, die boos waren omdat hun vragen niet waren geselecteerd.

Lagarde gaf in het kader van Room for Discussion, wekelijkse interviewsessies georganiseerd door economiestudenten van de universiteit, een gastlezing waarna ze met studenten in debat ging. Toen ze net de gelegenheid tot het stellen van vragen had gegeven, stond één student op en begon leuzen naar Lagarde te schreeuwen. Medestanders, verspreid over de hele zaal, deden mee.

Onze economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo was bij de bijeenkomst aanwezig en zegt dat de demonstranten sympathisanten van Occupy zijn. Enkelen van hen waren mensen van krakersbolwerk Vrankrijk. Ook waren er studenten van een Griekse studentenvereniging bij. Ze riepen dingen in de strekking van: “we zijn niet tegen het bevorderen van groei, zijn ook niet tegen het op orde brengen van de begrotingen. Maar intussen loopt de werkloosheid in sommige landen op.”

“Vragen die demonstranten hadden ingestuurd, werden niet uitgekozen” - Organisatie: we kregen geen vragen van ze

Chin-A-Fo vatte de reden samen voor het protest, aan haar verteld door een van de demonstranten:

“Je mocht vooraf vragen insturen. De demonstranten zeggen: de vragen die wij hadden ingestuurd, waren niet uitgekozen. Dit was volgens hen voorgekookt. Daarom wilden ze de bijeenkomst verstoren. Een kritische dialoog wordt zo onmogelijk gemaakt, volgens hen.”

Een woordvoerder van Room for Discussion zegt in een reactie dat de demonstranten helemaal geen vragen hebben ingestuurd, “alleen stellingen en YouTube-filmpjes”. Volgens hem moedigde de organisatie de demonstranten juist aan kritische vragen in te sturen.

Verwijderde student kon later alsnog vraag stellen

Eén van de demonstranten, die in eerste instantie werd verwijderd, wist volgens Chin-A-Fo weer terug te komen. Hij onderbrak Lagarde, omdat hij haar twee vragen wilde stellen:

“Lagarde zei dat hij zijn vraag mocht stellen. Eerst vroeg hij: ‘wat vindt u van de situatie in IJsland?’ Maar daarna: ‘waarom denkt het IMF het westerse imperialisme op te leggen aan ontwikkelingslanden?’ De gespreksleider zei toen: ‘die vraag doen we niet’. Lagarde zei: ‘die doen we wel’. De organisatie wilde het afkappen. Vervolgens gaf ze op de vraag een heel inhoudelijk antwoord.”

“Studenten fysiek, organisatie wist af van aanwezigheid demonstranten”

Het viel Chin-A-Fo op dat enkele studenten fysiek werden in het verwijderen van de demonstranten. Een woordvoerder van de organisatie zegt met klem dat er geen sprake was van fysieke inmenging door de organisatie. Hij zag wel enkele studenten zich met de verwijdering bemoeien.

Volgens de woordvoerder was zowel de organisatie van Room For Discussion als de universiteit op de hoogte van de aanwezigheid van de demonstranten. Ze hadden toestemming te protesteren, maar moesten volgens afspraak binnen stil zijn.

“Banken moeten meer uitlenen”

Tijdens het gesprek zei Lagarde dat Europese banken meer geld moeten uitlenen aan bedrijven en huishoudens. Ze moeten hun geld niet oppotten om zich te herkapitaliseren. Dat meldt het FD. Ze noemde het een ‘kritieke factor’ dat de banken weer teruggaan naar deze taak.

Centrale banken moeten actief optreden om te zorgen dat banken weer kredieten gaan verstrekken, zei Lagarde verder tijdens de bijeenkomst. Centrale banken moeten volgens haar “onderzoeken waarom bankiers hun werk niet doen”.

“Amerika bezuinigt te veel”

Lagarde vertelde volgens economieredacteur dat ze vond dat de Verenigde Staten te rigoureus aan het bezuinigen is. De ‘gewone’ bezuinigingen, samen met de zogenoemde ‘sequester’ om het schuldenplafond terug te dringen, zijn samen “te veel”. Volgens haar moeten de mensen wel een horizon krijgen en moet er een middenweg worden gevonden tussen het op orde houden van de begroting en het behouden van behouden van de vrijheden die inwoners hebben verworven.

Lagarde gaat niet in op vragen over presidentiële ambitie

Tot twee keer toe ontweek Lagarde een vraag van studenten of ze kandidaat is bij de Franse presidentsverkiezingen in 2017. De voormalig minister van financiën in de rechtse regering van Nicolas Sarkozy noemde het “een leuke vraag”, schrijft Novum, maar gaf geen antwoord. Lagardes mandaat bij het IMF loopt halverwege 2016 af.

Bijeenkomst in eerste instantie even uitgesteld vanwege bezoek aan Rijksmuseum

Lagarde is voor een tweedaags bezoek in Nederland. Ze was gisteren de eerste die een audiëntie kreeg bij koning Willem-Alexander. Ze sprak verder met Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot en met topvrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven. Het gesprek met de studenten vandaag begon later, omdat Lagarde graag nog de Nachtwacht in het heropende Rijksmuseum wilde bezoeken.