PostNL zakt dieper in de schulden door TNT

Postbedrijf PostNL zakt dieper in de schulden door een koersdaling van zijn aandelen TNT Express. De onderneming leed in het eerste kwartaal verlies en heeft inmiddels meer schulden dan bezittingen. Het verlies over het eerste kwartaal kwam uit op 410 miljoen euro. Dat bleek vanochtend uit de presentatie van de kwartaalcijfers.

PostNL heeft een belang van bijna 30 procent in pakketjesbezorger TNT Express. Dat belang is afgelopen kwartaal 440 miljoen euro minder waard geworden door een forse koersdaling van het aandeel TNT. De prijs kelderde begin dit jaar nadat bekend werd dat de overname van TNT door het Amerikaanse koeriersbedrijf UPS niet doorging.

Door de waardedaling van het belang in TNT is het eigen vermogen van PostNL, dat al negatief was, nog verder in het rood gezakt. Een negatief eigen vermogen betekent dat de schulden van een bedrijf groter zijn dan de bezittingen. Het postbedrijf heeft nu een negatief eigen vermogen van 680 miljoen euro.

PostNL verwacht dat het eigen vermogen in 2016 weer positief zal zijn, zei financieel directeur Jan Bos vanochtend in een toelichting. Die verwachting is gebaseerd op drie dingen. In de eerste plaats verwacht PostNL (60.000 werknemers) winst te maken op het postbedrijf, door een combinatie van een reorganisatie, sluiting van sorteerlocaties en een tariefverhoging. Daarnaast verwacht het bedrijf meer winst door groei van de pakketdivisie. Ten slotte moet de verkoop van het belang in TNT Express ook geld opleveren. PostNL verwacht dat het aandeel TNT zich binnen twee tot vier jaar zal „stabiliseren”, zegt een woordvoerder.

De Amerikaanse kredietbeoordelaars Moody’s en Standard & Poor’s verlaagden afgelopen maanden hun oordeel over PostNL, onder meer vanwege een verhoogd risicoprofiel.

Meevaller voor PostNL is dat het voorlopig geen extra verplichte bijstortingen hoeft te doen in de pensioenkas, omdat de dekkingsgraad van het pensioenfonds met 104,9 procent hoger is dan het vereiste niveau. Vorig jaar verloor PostNL een juridische strijd tegen het eigen pensioenfonds en werd besloten dat het bedrijf verplicht moest bijstorten vanwege een te lage dekkingsgraad.

PostNL kampt met een snel krimpende postmarkt. Vorig jaar bezorgde het bedrijf 9 procent minder poststukken dan het jaar ervoor. Ook afgelopen kwartaal is het volume bezorgde post met 9,5 procent gedaald. De verwachting is dat deze daling komende jaren doorzet.