PostNL diep in het rood door grote afschrijving TNT Express

Foto ANP / Lex van Lieshout

Postbedrijf PostNL heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies van 410 miljoen euro geleden. Dat is het gevolg van een afschrijving van 440 miljoen euro op het belang in koeriersbedrijf TNT Express. Dat heeft PostNL vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar boekte de postbezorger in dezelfde periode nog een winst van 633 miljoen euro.

PostNL heeft een belang van 29,8 procent in TNT Express. Begin dit jaar ketste een overname van de pakketdienst door het Amerikaanse UPS af, waardoor de beurskoers van TNT sterk daalde.

Zonder de afschrijving op TNT zou afgelopen kwartaal een nettowinst van 32 miljoen euro hebben geboekt. Dat is iets meer dan de helft van de winst van een jaar geleden. Het gaat namelijk niet goed op de postmarkt en PostNL zoekt naar manieren om overeind te blijven in een wereld van steeds minder papier. NRC Handelsblad schreef onlangs:

Het volume bezorgde poststukken daalt scherp: tussen de 7 en 9 procent per jaar. Als die daling doorzet, is het een kwestie van jaren voor de post is ‘uitgestorven’.Dat zorgt voor een dilemma. Aan de ene kant wil de overheid een uitgebreide, betaalbare postdienst garanderen. Tegelijk moet een bedrijf daar wel aan kunnen verdienen – de post is niet voor niets geprivatiseerd.

Zo vervalt volgend jaar de zesdaagse bezorgplicht en komt de postbode op maandag niet meer langs. Daarmee bespaart PostNL 10 miljoen euro per jaar.

    • Lex Boon