Pensioen mislukt, nu bouwt hij boten

Frans van Seumeren hees onderzeeër Koersk omhoog. Nu investeert hij in grote boten. „Een schip is als een mooie vrouw.”

RollDock bouwt schepen om delen van boorplatforms te vervoeren.
RollDock bouwt schepen om delen van boorplatforms te vervoeren.

Bij het zakendoen gaat hij „vanuit emotie” te werk. Zakelijke beslissingen moeten „goed voelen”. Zakenpartners moeten „goeie gasten” zijn. Dat klinkt misschien niet erg gewiekst, erkent de 63-jarige ondernemer Frans van Seumeren. Het is ook geen bewuste strategie. „Ik denk dat ik gewoon zo ben.”

Tegelijk heeft Van Seumeren – na een mislukte pensioenpoging alweer een paar jaar back in business – een scherpe zakelijke doelstelling. Zijn bedrijf Roll Holding, gespecialiseerd in zwaar transport, moet over tien jaar bij de grootsten horen. Van Seumeren, president-commissaris en meerderheidsaandeelhouder met een belang van 85 procent, glimlacht. „En dan bedoel ik in de topvijf wereldwijd.”

Zodoende is het bedrijf flink aan het investeren. Gisteren kondigde RollDock, de zeevaarttak van Roll Holding, de aanschaf van twee nieuwe schepen aan, in een joint venture met de Nederlandse transportrederij BigLift Shipping. Een investering van „rond de 50 miljoen euro per schip”. Met een oppervlakte van een voetbalveld zijn de schepen veel groter dan wat RollDock al heeft. Van Seumeren leunt achterover in een gemakkelijke stoel in het Van der Valkrestaurant in Breukelen. „Schaalvergroting”, zegt hij tevreden.

Daar heeft Van Seumeren ervaring mee. Hij is oud-bestuursvoorzitter van hijs- en transportbedrijf Mammoet. Met de berging van de Russische onderzeeër Koersk in 2001 verwierf het bedrijf internationale bekendheid. Toen had Van Seumeren al bijna dertig jaar de leiding: als 23-jarige werd hij door vader Jan directeur gemaakt van het familiebedrijf. Toen heette dat nog Van Seumeren Holland. Met de overname van concurrent Mammoet in 2000 bouwt hij het bedrijf uit tot wereldspeler.

Op zijn vijfenvijftigste, in 2005, vindt Van Seumeren het mooi geweest. Hij gaat wandelen met zijn vrouw: een voettocht naar Athene en via Spanje weer terug. Een reis van ruim een jaar. Daarna zou hij gaan rentenieren. Maar toen hij de Pyreneeën overstak op weg naar huis, kwam de twijfel, vertelt hij. Een beetje vissen, een beetje lezen. Was dat genoeg?

Het bleek niet genoeg. Terug in Nederland gaat Van Seumeren investeren, met nieuwe energie. Hij lacht hard. „Ik was fitter dan ooit natuurlijk.” De verkoop van driekwart van de familieaandelen Mammoet geeft de ruimte. Behalve bij Roll Holding is Van Seumeren grootaandeelhouder bij zo’n veertig bedrijven. „Maar daar zitten ook kleintjes bij, hoor.” In de meeste heeft hij een meerderheidsbelang, zoals ook in voetbalclub FC Utrecht sinds 2008. Zakelijk gezien „niet de beste investering”, zegt hij. Maar Van Seumeren is „Utrechter in hart en nieren” en „financieel onafhankelijk”. Vandaar.

Als investeerder – zakenblad Quote schat zijn vermogen op 130 miljoen euro – is hij niet meer „dag en nacht” aan het werk. „Anderen runnen de tent.” Wel gaat hij soms mee naar grote klanten. Meestal klanten die hij nog goed kent uit zijn tijd bij Mammoet, nu de concurrent.

En dat is gelijk een gevoelig punt. Want met de landtransport - en hijstak van Roll Holding, Roll-Lift, concurreert Van Seumeren direct met zijn oude bedrijf, dat hij eigenhandig groot maakte. Maar juist de combinatie van zwaar transport over zee én over land en hijswerkzaamheden kan Roll Holding groot maken, denkt Van

Seumeren. „Er is geen enkel bedrijf dat die drie dingen aanbiedt.” Zijn klanten, meestal grote oliemaatschappijen, hoeven dan maar één aannemer in te huren.

Maar pas twee jaar geleden wilde hij ook met hijsen en transport over land beginnen. Voor die tijd voelde hij „emotionele bezwaren”. Zijn familie werkte nog bij Mammoet. Pas toen zij vertrokken en de resterende familieaandelen hadden verkocht, kon hij beginnen. „Anders zat ik op zondag op de koffie tegenover de concurrent.” Nog steeds voelt het „een beetje gek”: competitie met zijn oude bedrijf. Hij verspreekt zich soms. „Dan zeg ik Mammoet als ik Roll-Lift bedoel.”

Roll Holding is geen familiebedrijf. Alleen zoon Frans is twee jaar geleden overgestapt. Hij was „een beetje eenzaam” bij Mammoet, zegt Van Seumeren. Meer familie komt er niet meer bij, denkt hij. Broer Roderik en neven Jan jr. en Patrick zijn eigen bedrijven begonnen. „Dat vind ik wel lekker: iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen winkel.”

Roll Holding draait nu zo’n 50 miljoen euro omzet per jaar. Van Seumeren is niet terughoudend met prognoses. „Over tien jaar is dat 500 miljoen.” En hoewel de officiële pensioenleeftijd in zicht komt, denkt Van Seumeren niet aan stoppen. „Nooit.” Daarvoor vindt hij die schepen veel te mooi. „Daar kan ik zo van genieten.” Zijn ogen beginnen te glimmen. „Net als van een mooie vrouw.”

    • Teri van der Heijden