Ook asielzoekers in Rotterdam in hongerstaking

De asielzoekers in Rotterdam volgen het voorbeeld van hun lotgenoten in het detentiecentrum op Schiphol. Daar zijn nog tien mensen in hongerstaking.
De asielzoekers in Rotterdam volgen het voorbeeld van hun lotgenoten in het detentiecentrum op Schiphol. Daar zijn nog tien mensen in hongerstaking. Foto ANP / Marcel Antonisse

Ook asielzoekers die vastzitten in Rotterdam zijn in hongerstaking gegaan. Sinds maandag weigeren zestig uitgeprocedeerde asielzoekers in een detentiecentrum in Rotterdam te eten en te drinken, schrijft zowel Trouw als het AD. Ze protesteren volgens de kranten tegen de in hun ogen inhumane vreemdelingendetentie.

Zo schrijft het AD:

Ze mogen nauwelijks buiten hun cel komen en er zijn geen activiteiten. “Het is een ‘sick building’ waar iedereen gek wordt,” zegt Frank van Haren, advocaat van een van de protesterende asielzoekers.

Vorige week gingen twintig asielzoekers die vastzitten op Schiphol al in hongerstaking. Gisteravond waren er daar nog tien van in hongerstaking. Deze asielzoekers zijn niet uitgeprocedeerd, maar omdat ze Nederland via Schiphol zijn binnengekomen mogen zij de asielprocedure niet in vrijheid afwachten. Dat geldt niet voor asielzoekers die over land arriveren. De asielzoekers op Schiphol protesteren volgens Trouw tegen die ongelijke behandeling.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) werkt aan een humanere aanpak in de vreemdelingenketen. In theorie kan dat betekenen dat hij met alternatieven voor de grensdetentie komt, zegt een woordvoerder in Trouw. GroenLinks, D66 en PvdA vinden dat asielzoekers vaak te lang worden vastgezet.