Obama: Noord-Korea kan geen wig drijven tussen VS en Zuid-Korea

De Amerikaanse president Barack Obama en Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye houden een gezamenlijke persconferentie in het Witte Huis. Foto AFP / Saul Loeb

De dagen dat Noord-Korea met provocaties concessies ontlokte aan de internationale gemeenschap, zijn voorbij. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Zuid-Koreaanse president Park Guen-hye vanavond.

Pyongyang is er niet in geslaagd een wig te drijven tussen de VS en Zuid-Korea, zei Obama. Het overleg in het Witte Huis is het bewijs dat Noord-Korea “wederom gefaald heeft”. Volgens Obama zijn de landen juist meer verenigd dan ooit, terwijl Noord-Korea steeds verder geïsoleerd raakt en met dit soort acties geen internationaal respect afdwingt.

De VS en Zuid-Korea spraken vandaag met elkaar af hun onderdanen te blijven verdedigen tegen de “provocaties van Noord-Korea”. De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn volledig in staat zich te verdedigen en dulden niet langer dat Noord-Korea met zijn nucleaire provocaties voor internationale crises zorgt, aldus Obama.

Volgens Obama zijn er voorlopig nog geen indicaties dat Noord-Korea zich in een meer vreedzame richting beweegt. Vanochtend werd nog bekend dat Noord-Korea naar het leek wat gas terug had genomen, omdat het land twee raketten van de lanceerplek aan de oostkust heeft weggehaald. Volgens Obama is het nog niet te laat om gas terug te nemen. Hij gaf aan dat de Noord-Koreaanse acties nu op een dood spoor lopen, maar dat de VS en Zuid-Korea een verandering in het nucleaire programma van Pyongyang zouden verwelkomen.

Zestigste verjaardag bondgenootschap VS en Zuid-Korea

De persconferentie werd gegeven naar aanleiding van het bezoek van Park aan het Witte Huis ter ere van de zestigste verjaardag van het bondgenootschap tussen de twee landen. Het bezoek van Park was haar eerste in haar hoedanigheid van president van Zuid-Korea.

Voorafgaand aan haar bezoek zei Park tegen CBS News er geen moeite mee te hebben zich hard op te stellen jegens Noord-Korea. Als het noorden het zuiden aanvalt “zullen we het hen betaald zetten”.

Ondertussen haalde Pyongyang uit naar de VS en Zuid-Korea, die deze week in de Gele Zee gezamenlijke legeroefeningen houden. Het Koreaanse Volksleger dreigde met militaire vergelding als Noord-Koreaanse wateren tijdens de oefeningen geschonden worden.

    • Anouk van Kampen