Noord-Korea verwijdert raketten van lanceerplek

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zit een vergadering voor nadat de VS met twee bommenwerpers over Noord-Korea vlogen, vorige maand. Hij besloot daarop raketten standby te zetten voor een eventuele tegenaanval. Foto Reuters / KCNA

Na weken van oplopende spanningen heeft Noord-Korea wat gas teruggenomen. Het land heeft twee raketten van hun lanceerplek aan de oostkust weggehaald. De Musudan-raketten, met een bereik tot 3.000 kilometer, werden begin april geïnstalleerd.

Hoewel deskundigen er vanuit gingen dat het onwaarschijnlijk was dat Noord-Korea een aanval zou uitvoeren met de raketten, wees de installatie - die volgde op weken van oorlogsretoriek - wel op een mogelijke proeflancering.

Aan persbureau Reuters laat een anonieme Amerikaanse functionaris weten dat de raketten nog wel steeds mobiel zijn en ergens anders kunnen worden geïnstalleerd. Volgens het persbureau gaan de Verenigde Staten er echter vanuit dat de raketten zijn teruggebracht naar een opslagplaats.

    • Lex Boon