Nog geen sectie verricht op stoffelijk overschot Helmin Wiels

Op Curaçao is het 24 uur na de moord nog niet gelukt sectie te verrichten op het stoffelijk overschot van de zondagavond vermoorde politicus Helmin Wiels. Dat bevestigt een woordvoerder van het Antilliaanse OM aan NRC. Op dit moment is er geen patholoog-anatoom aanwezig in Willemstad.

Op het Antillenhuis in Den Haag is een condoleanceregister geopend voor de vermoorde politicus Helmin Wiels. Hij werd zondag vermoord. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Op Curaçao is het nog niet gelukt sectie te verrichten op het stoffelijk overschot van de zondagavond vermoorde politicus Helmin Wiels. Dat bevestigt een woordvoerder van het Antilliaanse OM aan NRC. Op dit moment is er geen patholoog-anatoom aanwezig in Willemstad. Justitie probeert nu een deskundige in te vliegen vanuit buureiland Aruba. Ook het Nederlands Forensisch Instituut laat weten een deskundige te willen leveren indien gewenst.

Volgens een hoge Nederlandse opsporingsambtenaar in Willemstad verloopt de samenwerking tussen het speciale opsporingsteam belast met de aanpak van de zware misdaad (het Recherche Samenwerkingsteam) en de Antilliaanse collega’s moeizaam. Dat RST telt 115 agenten op de Antillen die grensoverschrijdende onderzoeken doen.

Wiels stuurde vorige week nog een brief over fraudebestrijding

Helmin Wiels was tot vlak voor zijn dood bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat blijkt uit een brief die de leider van Pueblo Soberano vorige week naar het Openbaar Ministerie en vier ministers op het eiland stuurde. In de brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde. Een kopie van de brief is in het bezit van NRC.

In zijn brief stelt Wiels een reeks vragen over de samenwerking tussen semi-overheidsinstelling UTS en lotenverkopers op Curaçao en Sint-Maarten. Hij noemt daarbij ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos. Dos Santos geldt als een belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte. Wiels en Schotte hadden geen makkelijke relatie, maar werkten politiek wel samen. Na de verkiezingen in oktober besloot Wiels niet verder te gaan met de afgezette premier en een ‘takenkabinet’ te installeren. Hij wilde het volk verenigen en de corruptie op het eiland aanpakken. Dos Santos werd vorig jaar gearresteerd op verdenking van witwassen van geld, valsheid in geschrifte en fiscale fraude.

Iemand tekent het condoleanceregister voor Wiels. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

‘Beveiliging had niet veel om het lijf’

Wiels genoot beveiliging op het eiland, maar volgens een opsporingsambtenaar op Curaçao had dat niet veel om het lijf. “Dit eiland is te klein om politici echt te kunnen beveiligen. Zelfs ministers hebben doorgaans geen beveiliging.” De enige politicus in Willemstad die zich af en toe wel goed laat beveiligen is voormalig minister-president Gerrit Schotte. “Hij gebruikte beveiliging ook als stoerdoenerij. Hij hoopte dat dit electoraal indruk maakte en regelde dat de politie hem bijstond.”

    • Marcel Haenen & Danielle Pinedo