Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

‘Nederlandse machinist van trein Wetteren reed veel te snel’

Luchtfoto van de ontspoorde trein.
Luchtfoto van de ontspoorde trein. Foto AFP via Belga / Benoit Doppagne

De Nederlandse machinist van de goederentrein die afgelopen weekend ontspoorde in Wetteren, reed twee keer zo snel als was toegestaan. Hij negeerde een remsignaal en ging in plaats daarvan zelfs nog sneller rijden. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen.

De trein, die onder meer de giftige stof acrylonitril vervoerde, was in de nacht van vrijdag op zaterdag op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven, maar bij een wissel ontspoorden zes van de dertien wagons. Dat leidde tot explosies en een brand over een lengte van vijfhonderd meter bij het Oost-Vlaamse Wetteren. Er viel één dode, 33 mensen raakten gewond. Woningen in de directe omgeving van het getroffen gebied werden ontruimd.

Volgens De Morgen, dat een opname van zijn noodoproep in bezit heeft, reed de machinist niet maximaal 40 kilometer per uur, zoals voorgeschreven, maar 80. Een paar seconden voor het ongeluk merkte hij pas op dat hij die fout had gemaakt: “O jeetje, ik heb het sein gemist.”

Op die mededeling vroeg de operator wat er aan de hand was, waarop de machinist antwoordde:

“Ik ben te hard door de wissels gegaan. Ik heb waarschijnlijk het sein gemist.”

In het gerechtelijk onderzoek, dat ook aangehaald wordt door de krant, staat dat de machinist op honderd meter voor de wissel pas aan een bord met ’4’ erop zag dat hij maar 40 kilometer per uur mocht rijden. Daarop besloot hij vol te remmen, waarna de wagons bij de wissels ontspoorden.

Nieuwe evacuaties na meting giftige stoffen

Gisteravond kwam naar buiten dat geëvacueerde bewoners vandaag weer naar huis konden. Maar nadat vanochtend hoge concentraties giftige stoffen werden gemeten bij een riool, werden opnieuw inwoners opgedragen hun huis te verlaten.

In totaal meldden zich afgelopen weekeinde 49 mensen in het ziekenhuis met klachten. Twee mensen lagen gistermiddag nog altijd op de intensive care. De meeste anderen zijn inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis.