Nederland geeft drie miljoen aan Somalië - ‘gaat steeds beter met het land’

Mogadishu was één van de oudste en mooiste Afrikaanse steden tot de burgeroorlog in 1990 begon en de stad aan flarden werd geschoten door clanstrijders die elkaar met raketwerpers bestreden.
Mogadishu was één van de oudste en mooiste Afrikaanse steden tot de burgeroorlog in 1990 begon en de stad aan flarden werd geschoten door clanstrijders die elkaar met raketwerpers bestreden. Foto EPA / AU-UN

Nederland schenkt drie miljoen euro aan het door een burgeroorlog geteisterde Somalië. Dat maakt minister Timmermans vandaag bekend op een donorconferentie in Londen, meldt De Telegraaf.

Van het geld is een deel bestemd voor het opleiden van jongeren, zodat ze minder snel voor de piraterij kiezen. Ook wordt er geïnvesteerd in de grenscontrole.

‘Investeerders beginnen vertrouwen te tonen’

Sinds de jaren negentig staat Somalië gelijk aan geweld en wetteloosheid, maar het gaat steeds beter met het land. Investeerders beginnen vertrouwen te tonen, schrijf onze correspondent in Oost-Afrika Koert Lindijer vandaag in nrc.next.

“Vrede kent Somalië nog niet, maar de burgeroorlog is ten einde en de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab controleert geen grote steden meer. Er waren de afgelopen vijf jaar al eerder periodes met relatieve rust, maar het grote verschil is nu dat de Somalische diaspora voor het eerst groot vertrouwen toont. Door de investeringen van Somaliërs in het buitenland krijgt de hoofdstad een ander gezicht.”

Ook de piraterij neemt af in het land. Dat is te danken aan de vloot buitenlandse fregatten die de Somalische kust bewaken en het toenemende aantal schepen die particuliere beveiligers inhuren.

Aan de conferentie in Londen doen ruim vijftig landen mee.

    • Lex Boon