Machinist giftrein België reed te snel

De Nederlandse machinist van de ontspoorde trein, afgelopen weekend in Oost-Vlaanderen, reed twee keer zo snel als was toegestaan.

Dat meldt de krant De Morgen, die beschikt over de inhoud van de noodoproep van de bestuurder. Daaruit blijkt dat de bestuurder van de trein, met een zwaar giftige lading, zelf zegt dat hij te hard door de wissels was gereden.

Door de ontsporing, en de brand die daarop volgde, kwam op zaterdagochtend een giftige damp vrij in de gemeente Wetteren. Er viel een dode, zo’n vijftig mensen raakten bevangen door het gas en bijna zeshonderd mensen moesten hun huizen verlaten. Een deel van hen kan vandaag nog steeds niet terug.

De machinist zou minstens tachtig kilometer per uur hebben gereden op een traject waar een maximumsnelheid geldt van veertig kilometer per uur. Hij had een eerste waarschuwingssein niet gemist, zei hij in de oproep, maar hij had niet beseft dat hij daarna langzamer had moeten rijden. Pas bij het tweede sein – met daarop het cijfer 4 waarmee 40 kilometer wordt bedoeld – was hij opeens hard gaan remmen.

De gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, Jan Briers, had afgelopen weekend nog gezegd dat de machinist zeer waarschijnlijk geen schuld had aan het ongeluk.

De Vlaams-nationalistische N-VA, die Briers eerder dit jaar naar voren had geschoven als kandidaat voor het gouverneurschap, wees zondag op de slechte staat waarin de wissel zou verkeren. Volgens N-VA-parlementariër Karel Uyttersprot had de maximumsnelheid van 40 kilometer daarmee te maken: de wissel zou steeds maar tijdelijk zijn „opgelapt”.