Kortkolom sport

Ritzege en roze trui voor Italiaan Paolini

Marina di Ascea. Wielrenner Luca Paolini heeft gisteren de derde etappe in de Giro gewonnen. De Italiaan nam de roze trui van landgenoot Salvatore Puccio over. Op zestien seconden finishte de Australische oud-Tourwinnaar Cadel Evans als tweede. De Canadese titelhouder Ryder Hesjedal werd derde. De Nederlanders Pieter Weening en Robert Gesink eindigden respectievelijk als zesde en tiende. De laatste kwam nog ten val, maar raakte niet gewond. Paolini verdedigt vandaag een voorsprong van zeventien seconden op de Sky-renners Bradley Wiggins en Rigoberto Uran. Weening en Gesink staan op 45 tellen gedeeld veertiende. (Novum)

Ervaren voetballers in Jong Oranje bij het EK

Zeist. Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje heeft veel ervaren voetballers opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het EK jeugd, volgende maand in Israël. Bekendste namen zijn Jordy Clasie en Bruno Martins (Feyenoord), Georginio Wijnaldum, Jetro Willems en Kevin Strootman (PSV), Daley Blind (Ajax), Leroy Fer (FC Twente) en Adam Maher (AZ). Van de veertig spelers in de voorlopige EK-selectie vallen er nog zeventien af. Coach Pot moet de definitieve selectie op 17 mei bekendmaken. De voorbereiding van Jong Oranje begint op 20 mei. Het EK begint vervolgens op 5 juni. Jong Oranje is ingedeeld in een groep met Spanje, Rusland en Duitsland. (NRC)

O’Sullivan wint voor 5de keer WK snooker

Sheffield. Ronnie O’Sullivan is voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen snooker geworden. De Engelsman won gisteren in de finale in Sheffield met 18-12 van landgenoot Barry Hawkins. O’Sullivan won de titel eerder in 2001, 2004, 2008 en 2012. Hij had zondag de eerste finaledag afgesloten met een 10-7 voorsprong en maakte er gisteren overdag 15-10 van. Ook in de avondsessie kon Hawkins, die voor het eerst in een WK-finale stond, de spanning niet terugbrengen. Met vijf titels is O’Sullivan (37) een van de succesvolste snookeraars uit de WK-historie. Stephen Hendry (7), Steve Davis (6) en Ray Reardon (6) wonnen het WK vaker. (Novum)

NBA: Chicago Bulls verslaan Miami Heat

Miami. Chicago Bulls heeft de eerste basketbalwedstrijd in de halve finale van de Eastern Conference van de Noord-Amerikaanse profcompetitie NBA verrassend gewonnen van Miami Heat. In Florida verloor de thuisploeg van sterspeler LeBron James met 93-86. In de halve finale van de Western Conference won San Antonio Spurs op sensationele wijze van de Golden State Warriors. Na twee verlengingen stond het 129-127. (NRC)

Tenniszege Haase op Oekraïner in Madrid

Madrid. Robin Haase heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De Nederlandse tennisser, via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, versloeg gisteren de Oekraïner Alexandr Dolgopolov in drie sets: 6-3, 6-7 en 6-2. Haase treft in de tweede ronde de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. (Novum)