Kortkolom economie

Marten Booisma bestuurder AkzoNobel

Rotterdam. Marten Booisma is benoemd tot lid van het uitvoerend comité van verfconcern AkzoNobel, waarbij hij verantwoordelijk wordt voor het personeelsbeleid en organisatieontwikkeling. Booisma is de opvolger van Marjan Oudeman, die is benoemd als voorzitter van het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Sinds 2007 is Booisma directeur human resources bij Koninklijke Ahold, daarvoor bekleedde hij vergelijkbare functies bij Unilever en Shell. (NRC)

Mayrhuber toch voorzitter Lufthansa

Amsterdam. Lufthansa gaat Wolfgang Mayrhuber, de voormalig uitvoerend directeur, toch benoemen als voorzitter van de raad van bestuur, ondanks dat hij vlak ervoor aankondigde zich terug te trekken als kandidaat. Volgens de Financial Times had Mayrhuber zich de avond voor de uitverkiezing van de nieuwe voorzitter teruggetrokken vanwege kritiek van aandeelhouders op zijn nominatie. Minder dan twaalf uur later liet Lufthansa op haar site weten dat Mayrhuber toch van gedachten was veranderd omdat hij nu wel de steun had van „belangrijke aandeelhouders”. (NRC)

Ingenieurs Grontmij verkleinen verlies

Amsterdam. Ingenieurs- en adviesbureau Grontmij heeft het verlies in het eerste kwartaal teruggedrongen van 4,6 miljoen naar 0,6 miljoen euro. De omzet van het internationale bedrijf uit De Bilt (7.100 medewerkers) daalde in dezelfde periode van 203 naar 192 miljoen euro. Wegens tegenvallende resultaten in Zweden heeft Grontmij in het eerste kwartaal daar bestuurders vervangen. In Nederland en Frankrijk blijft de markt ongunstig, terwijl Grontmij in België en Groot-Brittannië meer winst boekte dan een jaar geleden. Grontmij is bezig met een programma om vanaf 2015 per jaar 24 miljoen euro te bezuinigen. (NRC)

Mogelijk heffingen op zonnepanelen

Amsterdam. De Europese Unie overweegt importtarieven te gaan heffen op zonnepanelen uit China. Volgens The Wall Street Journal zijn de heffingen bedoeld om de nog overgebleven Europese bedrijven die zonnepanelen produceren te beschermen tegen het enorme aantal geïmporteerde panelen uit China. Tientallen Europese fabrieken hebben de productie gestopt omdat de prijzen van de panelen zijn gekelderd. De fabrikanten vinden dat de Chinese panelen geen eerlijke prijs hebben waardoor zij niet kunnen concurreren. De importheffing kan gemiddeld 46 procent van de prijs bedragen. (NRC)

Adecco: einde daling krimp werkloosheid

Amsterdam. Volgens het Zwitsterse uitzendbureau Adecco is de bodem van de Europese markt in zicht. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van Adecco. Het bedrijf had in het eerste kwartaal een omzetdaling van 10 procent tot 4,6 miljard euro. Het bedrijfsresultaat daalde naar 127 miljoen euro. Met de nettowinst van 67 miljoen euro boekt Adecco 40 procent minder winst dan 2012. (NRC)