Kortkolom cultuur

Oeuvreprijzen voor Lassnig en Merz

Venetië. Kunstenaars Maria Lassnig (1919) en Marisa Merz (1926) krijgen tijdens de Biënnale van Venetië beiden een Gouden Leeuw voor hun gehele oeuvre. De Oostenrijkse Lassnig maakt al ruim zestig jaar schilderijen waarin haar eigen naakte lichaam de hoofdrol speelt. De Italiaanse Merz heeft sinds de jaren zestig een grote rol gespeeld binnen de Arte Povera-beweging. De kunstenaars krijgen hun prijzen uitgereikt tijdens de opening van de biënnale op 1 juni. (NRC)

Abba permanent in Zweeds museum

Amsterdam. Abba krijgt een permanente tentoonstelling in de ‘Hall of Fame’ van Zweedse popmuziek te Stockholm. Bandlid Björn Ulvaeus (68) vertelde gisteren tijdens een persconferentie over levensgrote hologrammen van de band, een discovloer, meezingmogelijkheden en muren vol krantenartikelen, fanmail en gouden platen. Hij ontkrachtte het gerucht dat het viertal nog eens samen zou komen. (NRC)

Clinton kreeg Led Zeppelin niet samen

Amsterdam. Voormalig Amerikaans president Bill Clinton is er eind vorig jaar niet in geslaagd de drie leden van rockband Led Zeppelin bijeen te brengen voor een reünieconcert voor de slachtoffers van orkaan Sandy. In 2007 gaven de drie wel een reünieconcert. Voor de 20.000 beschikbare kaarten waren toen wereldwijd ongeveer 20 miljoen aanvragen. (CBS)

Marjoleine de Vos gastschrijver RUG

Groningen. Marjoleine de Vos zal aan de Rijksuniversiteit Groningen als gastschrijver werkcolleges geven en drie publieke lezingen. Thema: mythologie en waarheid. Voorgangers van De Vos (1957), redacteur van deze krant en dichter, waren onder meer Nelleke Noordervliet, Bernlef en Rutger Kopland. (NRC)