Kortkolom buitenland

Rechter gewraakt in Duitse neonazizaak

München. Het proces tegen de neonazi Beate Zschäpe, die wordt verdacht van tien moorden, is verdaagd tot 14 mei. Dat is gebeurd na een verzoek om wraking van de voorzitter van de rechtbank Manfred Götzl. De advocaten van Zschäpe beschuldigen de rechter van vooringenomenheid omdat zij voor binnenkomst van de rechtszaal werden gefouilleerd en andere betrokkenen niet. Ze twijfelen aan Götzls onpartijdigheid. Zschäpe zelf weigert tot nu toe een verklaring af te leggen. (AP)

Kosovo arresteert drugskoning

Pristina. De politie in Kosovo heeft gisteren de 56-jarige Naser Kelmendi gearresteerd, die ervan wordt verdacht op de Balkan een groot netwerk te hebben opgezet voor de smokkel van cocaïne en heroïne. Kelmendi is een etnische Albanees die is geboren in Kosovo en ook een Bosnisch paspoort heeft. Kosovo heeft uit Brussel kritiek gekregen dat het onvoldoende optreedt tegen misdadigers van Albanese afkomst. (AP)

Zes leden van ETA opgepakt in Frankrijk

Parijs. De Franse politie heeft vanochtend zes leden van de clandestiene Baskische separatistische beweging ETA gearresteerd. Dit meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken in Parijs. De zes mannen werden gearresteerd op drie verschillende plaatsen in Midden- en Zuid-Frankrijk. Ze zouden onder meer wapens hebben geleverd aan terreurcellen in Spaans Baskenland. (AFP)

Sterke stijging van immigratie Duitsland

Amsterdam. Het aantal immigranten in Duitsland is sinds 1995 niet zo sterk gestegen. Vooral uit Zuid-Europese landen als Spanje, Italië en Griekenland ligt het aantal immigranten zeker veertig procent hoger dan in 2011. In totaal kwamen er vorig jaar 1,1 miljoen immigranten naar Duitsland, 13 procent meer dan in 2011, maakte het Duitse bureau voor de statistiek bekend. In absolute aantallen domineren Polen (176.000) en Roemenen (116.000). Uit Griekenland kwamen 34.000 mensen, uit Spanje 30.000, uit Italië 45.000. (NRC)

Russen willen geen vierde termijn Poetin

Moskou. Een meerderheid van de Russen wil niet dat president Poetin na 2018 voor de vierde keer wordt gekozen. Volgens het onderzoeksbureau Levada ziet 55 procent der burgers uit naar een nieuwe leider, 26 procent wil dat ook na 2018 alles bij het oude blijft. Exact een jaar geleden begon Poetin aan de derde termijn. Gisteravond demonstreerden in Moskou tienduizenden voor vrijlating van de gevangenen die toen bij een uit de hand gelopen betoging werden gearresteerd. (NRC)

Brazilië wil Cubaanse artsen inhuren

Brasilia. Brazilië wil 6.000 Cubaanse artsen inhuren om afgelegen gezondheidsposten op het platteland te bemannen. In ruil daarvoor krijgt Cuba financiële hulp bij de modernisering van vijf vliegvelden. Afgelopen tien jaar gingen 30.000 artsen naar Venezuela, in ruil voor olie. (Reuters)