Kortkolom binnenland

Inval bij coffeeshop in Maastricht

Maastricht. De politie in Maastricht is gisteravond coffeeshop Mississippi binnengevallen, omdat er softdrugs werden verkocht aan buitenlanders. Drie medewerkers werden aangehouden en zijn inmiddels weer vrijgelaten. De dertien coffeeshops in Maastricht verkopen sinds afgelopen zondag weer aan buitenlanders, hoewel de plaatselijke regelgeving dat verbiedt. Burgemeester Onno Hoes had vooraf al gezegd te zullen optreden tegen de niet toegestane verkoop. Coffeeshop Mississippi ligt in het deel van de Maastrichtse binnenstad waar de illegale straathandel het meest levendig en het meest zichtbaar is. (NRC)

Fietsen onder Rijks alleen na sluitingstijd

Amsterdam. De fietsdoorgang onder het Rijksmuseum is vanaf volgende week maandag alleen buiten openingstijden weer toegankelijk voor fietsers. Van 18.00 tot 08.00 uur is de passage dan open, heeft het bestuur van Stadsdeel Zuid vanochtend bepaald, zei een woordvoerder. Het museum is open van 09.00 tot 17.00 uur. Over de onderdoorgang wordt al decennia gediscussieerd. Ze werd gesloten vanwege de verbouwing van het museum. Het museum wil dat zo houden om te voorkomen dat fietsers in botsing komen met bezoekers die voor de ingang in de onderdoorgang staan te wachten. (Novum)

Regionale omroepen gebruiken ‘flister’

Amsterdam. De radiozenders van RTV Noord, RTV Drenthe en Omrop Fryslân werken sinds gisteren met het waarschuwingssysteem Flister, een sirene via de autoradio. Flister draait het geluid van autoradio’s terug als er een ambulance met zwaailicht en sirene aan komt rijden. Dat moet ervoor zorgen dat hulpverleners vaker ruim baan krijgen op de weg zodat ze sneller bij hun patiënten zijn en ook de verkeersveiligheid verbetert. In Nederland zijn deze omroepen de eersten die met het systeem werken. Het werd vier jaar geleden al aangekondigd, maar de landelijke publieke omroep en commerciële omroepen voelden er niet voor om hun uitzendingen te laten onderbreken. (NRC)

Oud-politicus Henk Waltmans overleden

Den Haag. Oud-politicus Henk Waltmans is op 83-jarige leeftijd overleden. Dat meldde GroenLinks gisteren. Waltmans was medeoprichter van de Politieke Partij Radikalen (PPR) en bekleedde voor die partij diverse functies. Zo was hij lid van de Eerste en Tweede Kamer en het Europarlement. Ook was hij burgemeester van Landsmeer. De PPR ging in 1990 op in GroenLinks. Waltmans werd geen lid van deze partij. (Novum)

Spion Raymond P. en OM in hoger beroep

Amsterdam. Het Openbaar Ministerie gaat, net als Raymond P. zelf, in beroep tegen zijn straf van twaalf jaar, na een eis van vijftien jaar. Dat werd gisteren bekend. De rechtbank achtte eerder bewezen dat P., een voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, jarenlang geheime documenten van onder meer de EU en de NAVO verkocht aan Rusland. (Novum)