Het sprookje van Oebele

Cambuurs promotie naar de eredivisie kwam nogal onverwacht voor de clubleiding. Nu is het zaak om niet meteen weer te degraderen. „Er komen zeker versterkingen bij.”

Dat zal de fans goed doen, dacht rechtsback Brian Tevreden in 1998. Met zijn club SC Cambuur uit Leeuwarden was hij net gepromoveerd naar de eredivisie. Na de uitwedstrijd in Zwolle troffen de spelers van Cambuur een vol thuisstadion aan, waar ze bij de huldiging beurtelings iets mochten zeggen tegen de fans. Tevreden, huurling van de buren van SC Heerenveen, zette het Friese volkslied in.

Hij werd uitgefloten.

De anekdote komt van een van Tevredens toenmalige ploeggenoten, aanvaller Leonard van Utrecht. Ten onrechte, zegt hij, wordt gedacht dat Cambuur een Friese club is. „Cambuur komt niet uit Friesland, maar uit Leeuwarden. Dat is wat anders. Het Friese volkslied zingen ze meer op het platteland. Dat hoort echt bij Heerenveen.”

Door op de laatste speeldag FC Volendam te passeren, promoveerde Cambuur voor de derde keer naar de eredivisie. De voorgaande keren duurde het verblijf telkens twee jaar (1992-1994 en 1998-2000).

Net als vijftien jaar geleden was het huldigingsfeest gisteravond uitbundig. Circa vijftienduizend mensen gingen de straat op. Het grote plein bij de Oldehove in Leeuwarden, dat voor de huldiging was aangewezen, stroomde helemaal vol.

De spelers van Cambuur betraden één voor één het podium om de kampioensschaal aan het publiek te tonen. Burgemeester Ferd Crone onderscheidde de selectie met de sportpenning van de stad Leeuwarden.

Het feest in de stad verliep zonder incidenten, liet de gemeente weten. Een politiewoordvoerder meldde: „Iedereen viert feest. Mijn collega’s hebben het dan ook niet zo druk.”

De promotie kwam „in alle opzichten onverwacht”, zegt algemeen directeur Gerard van den Belt van Cambuur. „Het was een rare competitie, door de faillissementen van AGOVV en Veendam. Ineens stonden we op twee punten van Volendam, dat ook maar bleef winnen.”

In de afgelopen vier jaar liep Cambuur promotie telkens net mis. Van den Belt: „Daarom dacht ik, toen het nu wel lukte: er klopt iets niet. Maar het lot is ons nu eens goed gezind.”

Voor de negende en tiende keer zal komend seizoen de Friese derby tussen Cambuur en Heerenveen worden gespeeld op het hoogste niveau. De wedstrijden tegen Heerenveen zijn de „krenten in de pap”, zegt Van Utrecht. „Cambuur-Heerenveen is Leeuwarden tegen Friesland. De fans van Cambuur kun je omschrijven als ultra’s, de fans van Heerenveen als Friezen. Als het goed gaat, zijn de fans van Cambuur heel enthousiast. Maar ze kunnen ook bijzonder kritisch zijn. Bij Heerenveen gaat het allemaal wat gemoedelijker.”

Tegen Heerenveen is spektakel gegarandeerd. Maar heeft de gepromoveerde club verder ook iets te zoeken in de hoogste afdeling?

Cambuur trok dit jaar in de eerste divisie doorgaans tegen de zesduizend supporters naar het stadion. Maar tijdens de laatste thuiswedstrijd, tegen FC Emmen, was het stadion van Cambuur uitverkocht, met 9.712 mensen. Als de Friezen dat aantal ook in de eredivisie weten te halen, houden ze Heracles en RKC achter zich.

De begroting van Cambuur bedraagt dit seizoen 3,6 miljoen euro, lager dan alle eredivisieclubs. Dat bedrag gaat met twee miljoen omhoog, zegt Van den Belt. Daarmee komt de club in dezelfde orde van grootte terecht als RKC. Van den Belt: „En die hebben zich ook gehandhaafd.”

Van de huidige selectie hebben alleen centrale verdediger Tim Bakens en aanvaller Yuri Rose meer dan een seizoen eredivisie-ervaring – en de laatste stopt ermee. Opmerkelijk genoeg waren enkele basisspelers van Cambuur tot voor kort actief bij de amateurs. Zo vormden Martijn Barto en Oebele Schokker jarenlang het gevreesde aanvalsduo van Harkemase Boys. Maar liefst zes spelers in de selectie werden dit seizoen van eredivisieclubs gehuurd. De meesten zullen terugkeren naar hun eigen club.

Van de twee miljoen hogere begroting zal er „ongeveer 7,5 ton” naar het spelersbudget gaan, zegt Van den Belt. „We willen vijf à zes jongens met eredivisie-ervaring erbij halen. Maar ook de bestaande selectie verdient een kans om zich te bewijzen. Oebele Schokker – Frieser dan dat wordt het niet – speelde vorig jaar nog bij de amateurs. Een sprookje.”

In het eerste jaar, zegt Van Utrecht, lukt het gepromoveerde clubs meestal nog wel in de eredivisie te blijven. „Ze zullen geen motivatieproblemen hebben. Alles is nieuw, ze spelen in stadions waar ze nog nooit zijn geweest. Maar dat nieuwe gaat eraf. Het jaar daarna moeten ze ‘doorselecteren’ en de organisatie verbeteren. Dan is emotie niet genoeg.” Voor de organisatie zou Cambuur er goed aan te doen om te kijken naar Heerenveen, aldus Van Utrecht.

De belangrijkste troef, zegt Van den Belt, is de technische staf. Dit seizoen werd trainer Alfons Arts ontslagen en vervangen door Henk de Jong, Jan Bruin en Sandor van der Heide. De resultaten waren uitstekend. Komend seizoen jaar krijgen zij Dwight Lodeweges boven zich als hoofdtrainer.

Volgens Van den Belt is Cambuur alleen al een aanwinst voor de eredivisie, omdat er „zeventien keer tienduizend man” in het stadion zitten. „En die maken lawaai. Dat is ook weleens lastig, maar het zijn echte fans. Niks ten nadele van andere clubs, wij hebben geen theaterpubliek.”

    • Derk Walters