Harige Mossels

Een vriendin van mij werd ’s ochtends wakker en bekeek haar Facebookprofiel. Iemand had een link gedeeld – haar oom. Toen zag ze wát hij graag met de wereld wilde delen: ‘Harige Mossels – Anja speelt met haar harige kut! Hier vind je de harigste mossels!’ Enigszins gegeneerd sms’te ze haar zus: „Volgens mij snapt onze oom Facebook nog niet helemaal.”

„OMG OMG”, sms’te haar zus even later met enige afschuw terug. „Dat is niet onze oom. Dat is opa.”

Oom en opa delen dezelfde naam – het had iets van een klucht, behalve dat daar het onderwerp waarschijnlijk een schaars gekleed nichtje van de kolonel was geweest, en niet de onovertroffen website van Harige Mossels.

Sociale-mediaplatformen zijn een prachtplek voor ongemakkelijkheid. Bijvoorbeeld mensen die steeds complimenten retweeten (toch het digitale equivalent van een kroeggesprek beginnen met: „Weet je wat die onbekende man daar net zei? Dat ik goeie grappen maak, man! Dat ik goed ben! Yes! Even een Bokito-momentje hoor! Even een fuckin’ Bokitootje!”) Of: de manipulatieve, veel te mooie ex van je nieuwe liefde op Facebook opzoeken om te haatbladeren door haar fotoalbums, waarna je haar per ongeluk een vriendschapsverzoek stuurt. Of ’s ochtends zien hoe iemand om vier uur ’s nachts nog een hele reeks dronken tweets de wereld in heeft gezonden.

En nu dus de opa – zulk soort verwarring zijn we nog niet echt gewend.

De vriendin vond het heus niet erg dat hij porno keek – hij was al een hele tijd alleen, ze snapte het best. En tja: ze kon ook wel begrijpen dat op zijn leeftijd – ver in de tachtig – de voorkeur uitging naar de wat meer… ouderwetse, natuurlijke genres. Dat de hype van rigoureuze Brazilian waxes een beetje aan hem was voorbij gegaan. Ze begréép het allemaal wel. Maar dat betekende niet dat ze het ook allemaal wilde wéten.

We zaten nog met wat vragen: had haar opa echt de bedoeling gehad om de link met zijn vrienden te delen? Was het misschien per ongeluk gebeurd, na een bezoek aan de site? Kon zoiets? En belangrijker nog: moest zij hem nu bellen? Even met hem gaan praten om hem een spoedcursus Facebookgebruik te geven? Moest zij zeggen: „Opa, wat fijn dat het internet u zoveel biedt. Toch kunt u de volgende keer uw liefde voor bepaalde sites misschien beter wat meer privé houden.” Hem een cursus Facebook geven betekende opbiechten dat zij het wist, waarna ook hij wist dat zij het wist – horror. Hem géén cursus Facebook geven, betekende dat ze morgen misschien wakker zou worden met weer een nieuwe link op haar tijdlijn.

Toch geen prettig vooruitzicht: dat wíj ooit de opa’s en oma’s zullen zijn die per ongeluk onze zelfgemaakte kinky naakthologrammen op de platforms van onze kleinkinderen publiceren.

    • Renske de Greef