Gevonden kind in huis Cleveland is dochter bevrijde vrouw

Amanda Berry (r) knuffelt haar zus in het ziekenhuis in Cleveland. Foto AP / WOIO-TV

Het zesjarige meisje dat gisteren samen met de drie vermiste vrouwen uit een huis in het Amerikaanse Cleveland werd gehaald, is waarschijnlijk de dochter van een van hen. Dat zei de politie vandaag in een persconferentie over de zaak.

Het zou gaan om Amanda Berry. De politie kon niet zeggen waar het kind is geboren is en wie de vader is. Zij werd samen met Gina DeJesus en Michelle Knight tussen 2002 en 2004 ontvoerd door drie broers van in de vijftig. Dit gebeurde in afzonderlijke situaties. Tien jaar lang zaten ze onontdekt in het huis, totdat een buurman de aanwezigheid van Berry opmerkte en zowel hij als zij de politie belde.

Politie sprak al eens met verdachte, ging twee keer eerder langs huis

De autoriteiten zeiden tijdens de persconferentie dat er in al die jaren geen telefoontjes waren binnengekomen waarin melding werd gemaakt van criminele activiteiten. Wel is de politie volgens de burgemeester in 2000 en 2004 bij het huis langs geweest voor ongerelateerd onderzoek, meldt persbureau AFP. De eerste keer ging het om een gevecht in de straat, de tweede keer vanwege het werk van een van de verdachten en eigenaar van het huis. Hij zou tijdens een lunchpauze een kind in zijn bus hebben achtergelaten. De politie sprak met hem, maar hij werd niet als verdachte gezien. Toen een medewerker van jeugdzorg bij hem langsging, vermoedelijk na het incident, deed er niemand open.

Zoon van verdachte schreef als journalist over zaak

Plaatselijke zender WXYC schrijft vandaag dat de zoon van een van de verdachten als student voor de plaatselijke krant in 2004 een artikel schreef over de vermissing. De 31-jarige Ariel “Anthony” Castro, zoon van de verdachte 52-jarige Ariel Castro, noemt het “onwerkelijk” en staat naar eigen zeggen “perplex”.

Bekijk de gehele persconferentie terug:

Buurman reageerde op hand uit deuropening

Een buurman reageerde gisteren op geschreeuw vanuit het huis. Hij zag hoe Berry een deur van het huis probeerde te openen. Ze kreeg net haar hand door de opening. Dit werkt opgemerkt door de buurman, die de deur vervolgens opende. Berry belde daarop de politie. In het gesprek zei ze: “Ik ben Amanda Berry, ik ben al tien jaar in het nieuws. Ik ben ontvoerd en al tien jaar vermist. Hier ben ik nu, ik ben nu vrij.”

De vrouwen werden na hun vrijlating naar het ziekenhuis gebracht, hun toestand was nog onbekend.

Als tieners ontvoerd, valse claims over lijken

De vrouwen werden ontvoerd toen ze respectievelijk 14, 16 en 20 jaar waren. AP meldt dat Berry op 21 april 2003 verdween, nadat ze haar zus had gebeld met het bericht dat ze een lift kreeg naar huis vanaf haar werk bij Burger King. DeJesus raakte ongeveer een jaar later vermist toen ze onderweg was van school naar huis. Ze zijn uiteindelijk maar enkele kilometers verder gevonden gisteren.

In 2004 werden twee mannen gearresteerd en door de politie ondervraagd in het kader van de verdwijning van DeJesus. In 2006 werden ze uit de gevangenis vrijgelaten, nadat politieagenten geen lijk hadden gevonden in het huis van de mannen. Afgelopen januari werd een gevangene veroordeeld tot 4,5 jaar cel, nadat hij had toegegeven onterecht aan de politie te hebben gemeld dat Berry ergens begraven lag. De man, Robert Wolford, tipte de autoriteiten de zomer daarvoor.

    • Frank Huiskamp