‘Geëvacueerden Wetteren kunnen komende weken nog niet naar huis’

Een vrouw in Wetteren vraagt of haar huis gifvrij is. Foto AFP / Benoit Doppagne

De inwoners van Wetteren, de Oost-Vlaamse plaats nabij Gent waar afgelopen weekend een goederentrein ontspoorde, kunnen de komende weken nog niet naar huis. De wagons van de trein vervoerden giftige gassen, waarvan in een pompput in Wetteren vandaag ‘dodelijke concentraties’ zijn aangetroffen.

Dat zei gouverneur Jan Briers vanmiddag op een persconferentie, schrijft De Standaard. De pompput waar die metingen gedaan werden, ligt op de hoek van twee geëvacueerde straten. In een straal van 250 meter rond het gebied kunnen de bewoners daarom de komende weken nog niet terug naar huis.

Iemand van de Gentse brandweer zegt tegen de Belgische krant:

“Het gaat om 600 ppm (parts per million), of tot zes of acht maal hoger dan een dodelijke concentratie.”

Het is de enige plek waar zulke hoge concentraties zijn aangetroffen. In andere gebieden keerden mensen gisteren wel weer huiswaarts, al zochten sommigen toch weer de dokter op; in de meeste gevallen zijn de klachten een prikkelende keel of een moeizame ademhaling. De geëvacueerden kunnen terecht bij een plaatselijke school, de Mariagaard, of zoeken onderdak bij vrienden of familie.

De trein, die onder meer de giftige stof acrylonitril vervoerde, was in de nacht van vrijdag op zaterdag op weg van Nederland naar Gent-Zeehaven, maar bij een wissel ontspoorden zes van de dertien wagons. Dat leidde tot explosies en een brand over een lengte van vijfhonderd meter bij het Oost-Vlaamse Wetteren. Er viel één dode, 33 mensen raakten gewond.

De Belgische krant De Morgen heeft de beschikking over de opname van de noodoproep van de Nederlandse machinist van de trein. Hem ontging een remsignaal, waardoor hij met veel te hoge snelheid op de wissel afreed, zo kwam eerder vandaag naar buiten.

    • Peter Zantingh