Fietstunnel Rijksmuseum voorlopig alleen na sluitingstijd open

Van wie is de doorgang onder het Rijksmuseum? Toeristen of Amsterdammers? De foto komt uit 2003.
Van wie is de doorgang onder het Rijksmuseum? Toeristen of Amsterdammers? De foto komt uit 2003. Foto ANP / Olaf Kraak

De doorgang onder het Rijksmuseum is vanaf volgende week maandag alleen buiten openingstijden weer toegankelijk voor fietsers. Van 18.00 tot 08.00 uur is de passage dan open, heeft het bestuur van het Amsterdamse stadsdeel Zuid bepaald, meldt een woordvoerder aan Novum.

Het museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur. De openingstijden van de doorgang liggen een uur daarbuiten zodat er voor bezoekers genoeg tijd is om weg te komen zonder op hordes fietsers te stuiten. De bedoeling is dat de passage, die nu nog dicht is, uiteindelijk met de nodige aanpassingen permanent open blijft.

Wanneer dat gebeurt is nog niet bekend. De woordvoerder:

“We gaan nu bekijken hoe dit gaat. Hier komt het nodige crowd management bij kijken en er zijn verkeerskundige maatregelen nodig om de stromen goed langs elkaar heen te laten gaan.”

Update 15.30: De Gemeente Amsterdam heeft aan Novum laten weten dat ze alsnog probeert, samen met stadsdeel Zuid, voor aanstaande maandag de nodige maatregelen te nemen om de doorgang de hele dag toegankelijk te maken voor fietsers.

Over de onderdoorgang van het vorige maand heropende museum wordt in de hoofdstad al jaren gesteggeld. Tot onvrede van de Amsterdammers, die opeens moesten omfietsen, werd de karakteristieke fietstunnel gesloten vanwege de verbouwing van het museum. Museumdirecteur Wim Pijbes wilde fietsers ook na de opening van het museum weren, maar vorig jaar besloot de gemeenteraad dat de onderdoorgang open moet blijven voor fietsers.

    • Lex Boon