Opinie

    • Arjen van Veelen

Feyenoord Kampioen 2013

None

Sinds zondag weet Rob Hageraats (46) vrij zeker dat de tatoeage op zijn linkerkuit onjuist is – strikt genomen, althans. ‘Kampioen FR 2013’, staat daar. Hij liet de tekst voor 45 euro zetten bij Tattoo Bob. Dat was half maart. Hij haalde er de media mee. Met nog zeven wedstrijden te gaan stond Feyenoord toen tweede.

Zondag werd Ajax kampioen. Feyenoord staat derde. Ik bel Rob.

„Ik was er heilig van overtuigd dat we eindelijk kampioen zouden worden”, zegt hij. „Maar de week nadat ik ’m had laten zetten, ging het al mis.”

Rob werkt als machinist van een sorteerinstallatie. Zijn collega’s maken grappen over zijn tatoeage, maar zelf heeft hij geen spijt. „Ik heb er bewust voor gekozen. Het blijft je club, hè?” En bovendien: „Een tatoeage zet je voor je eigen en voor niemand anders.”

Hij heeft meerdere tatoeëringen. Een grote tribal met het Feyenoord-embleem. Een poppetje dat pist op het Ajax-logo. En in zijn nek staat ‘FR’. Verder heeft hij tatoeages van Elvis Presley. En van zijn kinderen.

Die drie liefdes – Feyenoord, Elvis, zijn kinderen – gaan niet voorbij.

Ik bel Tattoo Bob. Een medewerker vertelt dat er dit jaar een „stuk of 15” Feyenoord-fans een voorbarige kampioenstatoeage lieten zetten.

Om foutieve tatoeages wordt veel gelachen. Vooral om die met spelfouten. Het is een genre apart, met klassiekers als ‘Fuck the systsem’ (of ‘You mean everyting in my life’, op de arm van Feyenoord-speler Jordy Clasie).

Een spelfout is inderdaad dom. Maar dit is iets anders. Op je huid voorspellen dat je club kampioen wordt – daaruit spreekt hoop. En hoop is mooi. Het is wishful thinking die voortkomt uit onvoorwaardelijke liefde, dezelfde die blind maakt, en soms een beetje dom, de liefde kortom die Elvis bezong.

Hopen tegen de klippen op – vooral Feyenoorders zijn er bekwaam in. Dat maakt ze sympathieker dan de blasé Ajacieden. „Nergens is het optimisme bij de eerste training van het seizoen zo groot als bij Feyenoord”, schreef Hugo Borst in zijn klassieker De Coolsingel bleef leeg (1996). „…terwijl Feyenoord toch maar zo eens in de tien jaar kampioen wordt.”

Misschien maakt hij van zijn kampioenstatoeage een tribal, vertelt Rob. Of misschien laat hij de tekst gewoon staan, voor 2018. Wordt de 3 een 8.

Tuurlijk moet die tekst daar blijven staan. Ware liefde vereist minachting voor de feiten. Teletekst is ook maar een mening; pas als het met inkt op je kuit staat, is het waar. ‘Feyenoord kampioen 2013’ – het is een vorm van matchfixing die me wel bevalt.

Daarom heb ik het ook maar boven dit stukje laten tatoeëren. Als het in de krant staat, dan pas is het écht waar.

Arjen van Veelen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Margriet Oostveen

    • Arjen van Veelen