Explosie in Texas veroorzaakt door ammoniumnitraat

Resten van de kunstmestfabriek en omgeving in West na de explosie. Foto EPA / Larry W. Smith

De explosie in de kunstmestfabriek in West, vorige maand in de Amerikaanse staat Texas, werd veroorzaakt door ammoniumnitraat, een kunstmest dat veel gebruikt wordt in de landbouw.

Dat zegt een woordvoerder van de brandweer van Texas tegen persbureau Reuters. De afgelopen weken werd onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ramp. Dat een explosie van ammoniumnitraat tot de mogelijke oorzaken behoorde, was al eerder bekend. “Maar wat we nog niet weten”, zei de woordvoerder vandaag, “is waarom het gebeurde”.

Er kwamen veertien mensen om het leven bij de enorme explosie, die een kleine aardbeving veroorzaakte en op een afstand van zeventig kilometer hoorbaar was.

Een fotoserie die we plaatsten op de dag van de explosie:


Ammoniumnitraat is een droge kunstmest die wordt vermengd met fosfaat om gewassen beter te laten groeien. Het kan in sommige gevallen explosief worden of als explosief gebruikt worden: bij bijvoorbeeld de explosie van 21 september 2001 in een AZF-fabriek in Toulouse, waarbij 29 doden vielen. Timothy McVeigh pleegde zijn bomaanslag in Oklahoma City in 1995 met een vrachtwagen vol ammoniumnitraat en nitromethaan. Anders Breivik, ten slotte, gebruikte voor zijn aanslag in Oslo ANFO (ammoniumnitraat-fuel oil), dat bestaat uit fijngemalen ammoniumnitraat waarin 7 procent dieselolie is opgezogen.

    • Peter Zantingh