Drie vragen over // Giulio Andreotti, oud-premier van Italië

Giulio Andreotti, oud-premier van Italië, is gisteren op 94-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie bekend. Andreotti was een van de markantste politici van Italië. Zijn leven werd verfilmd in de film Il Divo uit 2008.

Wie was Giulio Andreotti?

Andreotti, een kleine man met grote oren en priemende ogen achter een zwarte bril, was een symbool. Een symbool van de halve eeuw dat de christen-democraten aan de macht zijn geweest in Italië: hij was in 1947 al secretaris van de ministerraad en werd in 1954 voor de eerste keer minister, op 33-jarige leeftijd. Toen begin jaren negentig het bestel bezweek onder een hele reeks corruptie- en maffiaschandalen, was Andreotti zeven keer premier geweest en in 21 verschillende kabinetten minister, waaronder acht keer op Defensie en vijf keer op Buitenlandse Zaken. Hij was Mr. Italy.

Hoe invloedrijk was hij in de Italiaanse politiek?

Bijna een halve eeuw in het centrum van de macht heeft van Andreotti de invloedrijkste Italiaanse politicus sinds de oorlog gemaakt. Hij was pragmatisch op het cynische af, had uitstekende banden met de Katholieke Kerk, en naar verluidt ook met de CIA.

Is hij betrokken geweest bij schandalen?

Zijn naam duikt op in veel van de naoorlogse affaires, van couppogingen tot moorden. Bewezen zijn de banden die Andreotti onderhield met de maffia. Alleen van corruptie is Andreotti nooit beschuldigd.

    • Marc Leijendekker