De zwerver, de schilder en de non die een kernwapenfabriek kraakten

Zij zijn tegen nucleaire wapens en drongen daarom een zwaarbeveiligd complex binnen: van links naar rechts Michael Walli (64), Megan Rice (83) en Greg Boertje-Obed (56). Foto AP / Knoxville News Sentinel / Michael Patrick

Het is een ongelooflijk verhaal: vorige zomer drongen een huisschilder, een zwerver en een 83-jarige non ‘s nachts een (normaal gesproken) zwaarbeveiligde nucleaire basis in Tennessee binnen, met hulp van een ploegschaar. Vandaag staan ze voor de rechter.

De drie zijn van de ‘Plowshares’, een pacifistische ‘ploegscharenbeweging’ die naar de Bijbel leeft en een einde wil aan alle nucleaire wapens. Die zijn ‘een creatie van de hel en moeten daarnaar teruggestuurd worden’.

Ze dachten dat ze wel zouden worden tegengehouden op weg naar het hart van de Amerikaanse kernwapenindustrie - en misschien zelfs gedood. Maar dat gebeurde niet. Beveiligingscamera’s werkten niet en pas toen ze twintig minuten lang op het terrein waren geweest, werden ze opgemerkt door een bewaker. Toen hadden ze al gedaan wat ze wilden doen: het ophangen van spandoeken en het op de muur kalken van leuzen. Ze hadden ook in flesjes het bloed mee van een overleden mede-activist en strooiden dat daar uit.

Volgens het ergst denkbare scenario hadden ze een nucleaire ramp kunnen veroorzaken met 60.000 slachtoffers. Als ze geen vredesactivisten, maar terroristen waren geweest.

“NNSA officials [...] call this worst-case scenario ‘very, very far-fetched’. But then so is a nun breaking into the Fort Knox of Uranium.”

The Washington Post sprak uitvoering met de drie activisten en andere betrokkenen en maakte er een prachtig vormgegeven artikel van.

Lees het hele verhaal van Dan Zak bij The Washington Post (9.470 woorden, ongeveer 43 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh