Dat rode haar, dat moet Vincent van Gogh zijn

Émile Bernard, ‘Vincent van Gogh’

Kon de geschilderde man zich maar omdraaien, dan wisten we zeker of het Vincent van Gogh is. Het rode haar, net te zien onder zijn hoed, is een duidelijke aanwijzing. Bovendien was Van Gogh in 1887 op het juiste moment bij de schilder, Émile Bernard, op bezoek.

Vincent van Gogh se rendant au motif à Asnières is een klein schilderijtje, slechts 14,7 × 9 cm, dat donderdag door Christie’s in New York wordt geveild. Bernard beeldde zijn collega op de rug af. Ze waren samen op weg naar een mooi plekje in Asnières, waar Bernards ouders woonden, om in de buitenlucht te schilderen. Het is een van de oudst bekende werken van Bernard (1868-1941).

Het werk komt uit een privéverzameling. Het staat in de oeuvrecatalogus van Bernard, maar was in Van Gogh-kringen weinig bekend. Christie’s verwacht er 9.000 tot 14.000 euro voor. Het lage bedrag heeft te maken met twijfel over de identificatie. Van Gogh droeg strohoeden, maar zo ver bekend nooit dit model. En in 1887 was hij 35 jaar, en dit lijkt een ouder mannetje. Maar het rode haar is heel erg Vincent.

„Collega’s van mij wisten dat dit portret bestond”, zegt conservator Leo Jansen van het Van Gogh Museum. Het museum zal geen bod doen. „We hebben al diverse portretten in de collectie, zoals een pastel van Toulouse-Lautrec en het doek van Gauguin met Van Gogh in zijn atelier. En dit is te klein en schetsmatig om museaal in te zetten.”

Jansen denkt dat het Van Gogh is op het portret, ook omdat er een foto uit 1886 bestaat waarop hij met Bernard op een bankje aan de Seine zit. Vincent van Gogh weer op zijn rug gezien.