‘Braziliaan Azevêdo nieuwe directeur-generaal WTO’

Roberto Azevedo zou volgens bronnen dicht bij de verkiezing de nieuwe directeur-generaal van de WTO worden. Foto Reuters/ Luke MacGregor

De Braziliaan Roberto Azevêdo wordt het nieuwe hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat melden diplomatieke bronnen die dicht bij het verkiezingsproces staan die volgens persbureau Reuters aanwezig waren bij een vertrouwelijke bijeenkomst over de uitslag. Hij volgt de Fransman Pascal Lamy op, die in 2005 als directeur-generaal aantrad.

Hoewel de resultaten morgen pas officieel bekendgemaakt worden, leek Azevêdo zelf al te bevestigen dat hij de verkiezing had gewonnen. Hij retweette op zowel een Portugeestalig Twitteraccount als een Engelstalig account een bericht over het resultaat, meldt AP. Azevêdo is nu de huidige Braziliaanse ambassadeur voor de WTO. Hij versloeg in de laatste stemronde de Mexicaan Herminio Blanco. Azevêdo is de eerste Latijns-Amerikaanse directeur-generaal van de WTO sinds haar oprichting in 1995. De verkiezing heeft een halfjaar geduurd en in totaal negen mensen stelden zich kandidaat. Het is de grootste verkiezing geweest in de geschiedenis van de WTO.

De WTO is een intergouvernementele organisatie die bestaat uit 159 lidstaten. De taak van de organisatie is om toezicht te houden op naleving van de handelsafspraken tussen landen. Deze afspraken zijn van belang voor het internationale zakendoen.

‘Azevêdo moet WTO nieuw leven inblazen, moet onderhandelingen Doha-ronde uit slop trekken’

De 55-jarige Azevêdo is een diplomaat met uitgebreide ervaring binnen de WTO. Hij was sinds 2008 de ambassadeur voor de organisatie waarbinnen hij bekendstond als onderhandelaar en iemand die consensus wilde creëren, schrijft persbureau AFP. Hij was voor zijn carrière bij de WTO ingenieur. Hij is sinds 2001 bij alle conferenties betrokken geweest met betrekking tot de zogenoemde Doha-ronde.

De Doha-ronde is een onderhandelingsronde georganiseerd door de WTO met als doel vrije internationale handel mogelijk te maken en handelsbarrières op te heffen. Deze ronde van onderhandelingen, die hun naam kregen van de plek waar ze in 2001 voor het eerst plaatsvonden, de Qatarese hoofdstad Doha, zouden al moeten zijn beëindigd in 2006. De Europese Unie, de Verenigde Staten, China, India en Brazilië zijn het echter nog steeds niet eens over het openstellen van de agrarische en industriële markten.

In een eerder interview met AFP sprak Azevêdo over de impasse in de onderhandelingen:

“Het commerciële handelssysteem wordt verzwakt door de verlamming binnen de onderhandelingen. We moeten het internationale handelssysteem verenigbaar maken met de huidige wereld. De enige manier om daar te komen is door handel en handelsliberalisering aan te moedigen als essentiële onderdelen van ontwikkelingsbeleid.”

Over zijn kandidatuur zei hij:

“We hebben een directeur nodig die zijn mouwen wil opstropen, met leden van de organisatie om de tafel wil en met ze praat als gelijken. Om dit te doen, moet je het systeem kennen. Dat is, denk ik, wat mijn kandidatuur onderscheidt van die van de heer Blanco.”

Eerste zware kluif al in december

Azevêdo zal per 1 september aantreden als directeur-generaal en krijgt in december meteen een belangrijke vuurdoop in de vorm van de tweejaarlijkse ministriële bijeenkomst op Bali. De organisatie heeft nog geen overeenstemming bereikt voor de bijeenkomst, waarin geprobeerd wordt om een deal te sluiten die bureaucratie moet aanpakken door douaneprocedures te standaardiseren. Dit zou een potentiële impuls voor de wereldeconomie van een biljoen zijn en zou tegelijkertijd nieuwe regels introduceren om voedselveiligheid en concessies voor arme landen te bevorderen.

    • Frank Huiskamp