Eerste reactie Assad op Israëlische luchtaanvallen: Syrië kan Israël aan

De Syrische president Bashar Assad in gesprek met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Ali Akbar Salehi. Foto SANA / Handout via Reuters

Ondanks de Israëlische luchtaanvallen op Syrische doelwitten afgelopen weekeinde, kan Syrië de staat aan. Dat heeft de Syrische president Bashar Assad vanavond gezegd na een onderhoud in Damascus met de Iraanse minister van buitenlandse zaken Ali Akbar Salehi.

Assad ging niet zo ver dat hij met vergeldingsacties dreigde, maar zei dat de Syriërs in staat zijn de “Israëlische acties het hoofd te bieden”. De president beschuldigde de Israël ervan steun te geven aan “terroristen” in Syrië, waarmee hij doelde op de rebellen die de wapens hebben opgenomen tegen zijn bewind.

Het was de eerste reactie van Assad op de Israëlische luchtaanvallen. De Syrische minister Omran al-Zoubi noemde de aanvallen wel eerder al een “flagrante schending van het internationale recht” die het Midden-Oosten “nóg gevaarlijker” hebben gemaakt. Na deze aanvallen waren alle opties mogelijk, zei hij toen. Volgens Al-Zoubi waren de luchtaanvallen het bewijs dat Israël samenspant met islamitische extremisten die het regime van Assad omver willen werpen.

Israël pleegde in het weekeinde een luchtaanval op een lading raketten die bedoeld waren voor de shi’itische Libanese beweging Hezbollah.

    • Anouk van Kampen