Andy Warhol

None

D e kop is eraf in de Ronde van Italië. Ik moet zeggen dat ik me het afgelopen weekend uitstekend vermaakte met de beelden. Napels sudderde onder een vriendelijk zonnetje. In plaats van een proloogtijdrit hadden de organisatoren een vreemd parcours uitgetekend rond en door de stad. Je kon de vislucht haast ruiken. Behoorlijk wat valpartijen in de eerste etappe. De Fransman Laurent Pichon verloor twee tanden. Naar verluidt zijn er met enige haast twee nieuwe in zijn mond geplant. Geen vlekkeloze start voor Pichon dus.

Mark Cavendish ontving de eerste roze trui. Net als de andere truien ontworpen door de beroemde Britse modeontwerper Paul Smith. Die liet zich inspireren door Andy Warhol en kwam door toepassing van minimale accentjes tot wat hij zelf „een helder design” noemt. De modeontwerper stond naast Cavendish op het podium. Het zijn vrienden, zij omhelsden elkaar stevig. Bradly Wiggins, favoriet voor de eindzege, is ook een vriend van Smith.

Ik kwam in een interview met hem een statement tegen over de moderne pothelm. Hij kan er maar geen kijk op krijgen; die dingen zijn verschrikkelijk odd. De leren worsthelmpjes waarmee hij vroeger koerste konden in esthetisch opzicht nog net.

Ja, Paul Smith had in zijn jeugd een wedstrijdlicentie gehad. Het was zijn grote ambitie geweest professioneel wielrenner te worden. De droom eindigde abrupt op de motorkap van een auto. Het was een verschrikkelijk trainingsongeval. Maar de liefde voor de wielersport bleef. Hij noemt het de meest stijlvolle sport.

Hoe zou Paul Smith naar de ploegentijdrit van zondag hebben gekeken? Als naar een stijlvolle discipline? Of zou hij misprijzend het hoofd hebben geschud?

Een tijdrithelm is moeilijk een esthetisch hoogstandje te noemen. Zet een coureur een glimmende eierdop met donker vizier op het hoofd en hij verandert op slag in een monstrueus insect. Een tijdritfiets heeft meer weg van een orthopedisch hulpmiddel dan van een racemachine. De renner hangt, de ellebogen dicht tegen elkaar in een curieuze stellage, in een ongemakkelijke hoek voorover. Alsof hij bij een medisch specialist anaal onderzoek ondergaat. Laat negen coureurs van dezelfde ploeg in glanzende pakjes achter elkaar aanfietsen en je hebt een kluchtige optocht. Aerodynamica levert niet automatisch schoonheid op.

Alleen als de camera hoog genoeg blijft is de ploegentijdrit een onweerstaanbaar schouwspel. Dat gold helemaal op het technisch moeilijke en geaccidenteerde parcours op het vulkanisch eilandje Ischia. In het harde licht zag je de lintjes beneden de ruimte doorklieven. Orde werd wanorde op een beklimming of in een bocht. Zwakke schakels braken op de pijnbank van dit meedogenloze onderdeel. Ik denk dat Paul Smith toch tevreden was. Zijn vriend Bradly Wiggins van Sky deed uitstekende zaken.