Amerikaanse oostkust overspoeld door miljarden sekszoekende cicaden

Foto Reuters / Chris Simon / University of Connecticut

Het klinkt alsof het uit een horrorfilm, apocalyptische voorstelling of nachtmerrie komt. Wetenschappers gaven er zelfs een horrorachtige naam aan: Brood II. Toch is het echt waar: een dezer dagen komen miljarden cicaden (wat zijn dat? zie hier) uit de grond aan de oostkust van Amerika.

Van North Carolina tot Connecticut zal het voorval plaatsvinden. Een redelijk grote afstand waarop de insecten zullen opereren:


View Larger Map

Op een bewoner in de regio zullen er 600 boomkrekels rondvliegen: een grote krekelplaag dus. Het lijkt vreselijk, maar eigenlijk is het allemaal best een beetje ‘romantisch’. De cicades drinken geen bloed en maken geen zombies van mensen, legt een entomoloog grappend aan de Universiteit van Illinois uit aan persbureau AP. Ze willen maar een ding: seks.

En daar hebben ze dan ook zeventien jaar op gewacht. In 1996 - toen Clinton nog president was, Diana en Charles gingen scheiden en het eerste kloonschaap Dolly werd geboren - begroeven ze zich onder de grond als vleugelloze poppen, waar ze jarenlang als voeding boomwortels hebben gehad en wachtten. Nu komen ze er als volwassen cicades uit. Als het exact 18 graden (64 Fahrenheit) is, komen ze door hun zelfgegraven tunnels van zeventien jaar geleden weer naar boven.

Hier worden de temperatuur en de eerste waarnemingen van cicades bijgehouden:

De grootste overlast komt niet van rondvliegende beesten of aangetaste gewassen, maar van het geluid. De paring gaat namelijk met een hoop kabaal gepaard. De dieren vliegen de bomen in en de mannetjes maken daar een geluid tot aan 94 decibel - dat is behoorlijk hard - om de vrouwtjes te lokken. En als dat is gelukt, kan het feest beginnen om voortplanting te verzorgen.

Eigenlijk wordt het vanaf dat moment best een treurig verhaal: na een paar weken in de bomen sterven de volwassen cicades alweer. De honderden eitjes die per vrouwtje worden geplant, komen uit en vallen uit de bomen op de grond. De nakomelingen gaan de grond in en zien we in 2030 weer terug.

Het zijn overigens geen normale cicades, die gewoon jaarlijks over de hele wereld naar buiten komen als de temperatuur stijgt, maar wat de wetenschappers ‘magicicades’ noemen: roodogige boomkrekels die alleen aan de Amerikaanse oostkust voorkomen en precies zeventien jaar onder de grond verdwijnen (waarom zeventien jaar is nog niet verklaard). En dat ziet er zo uit:

Foto AP / University of Connecticut, Chirs Simon

Er komen wel eens vaker veel magicicades de grond uit, maar Brood II is wel een van de grotere invasies. Sommige wetenschappers hebben het over 30 miljard cicades. En dat levert dan binnenkort dit soort nachtmerriebeelden op: