Achtergrond Curaçao wacht nog op een patholoog-anatoom

Op Curaçao is het 24 uur na de moord nog niet gelukt sectie te verrichten op het stoffelijk overschot van de zondagavond vermoorde politicus Helmin Wiels.

Dat bevestigt een woordvoerder van het Antilliaanse OM. Op dit moment is er geen patholoog-anatoom aanwezig in Willemstad. Justitie probeert nu een deskundige in te vliegen vanuit buureiland Aruba. Ook het Nederlands Forensisch Instituut laat weten een deskundige te willen leveren indien gewenst.

Volgens een hoge Nederlandse opsporingsambtenaar in Willemstad verloopt de samenwerking tussen het speciale opsporingsteam belast met de aanpak van de zware misdaad (het Recherche Samenwerkingsteam) en de Antilliaanse collega’s moeizaam. Dat RST telt 115 agenten op de Antillen die grensoverschrijdende onderzoeken doen. Door gebrekkige samenwerking zou onder andere de auto waarmee de daders van de aanslag zich verplaatsten nog niet zijn gevonden. „Hierdoor zijn mogelijk belangrijke DNA-sporen al verloren gegaan”, aldus de opsporingsambtenaar.

Helmin Wiels was tot vlak voor zijn dood bezig met fraudebestrijding op Curaçao. Dat blijkt uit een brief die de leider van Pueblo Soberano vorige week naar het Openbaar Ministerie en vier ministers op het eiland stuurde. In de brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde. Een kopie van de brief is in het bezit van deze krant.

In zijn brief stelt Wiels een reeks vragen over de samenwerking tussen semi-overheidsinstelling UTS en lotenverkopers op Curaçao en Sint-Maarten. Hij noemt daarbij ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos. Dos Santos geldt als een belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte. Wiels en Schotte hadden geen makkelijke relatie, maar werkten politiek wel samen. Na de verkiezingen in oktober besloot Wiels niet verder te gaan met de afgezette premier en een ‘takenkabinet’ te installeren. Hij wilde het volk verenigen en de corruptie op het eiland aanpakken. Dos Santos werd vorig jaar gearresteerd op verdenking van witwassen van geld, valsheid in geschrifte en fiscale fraude.

Het is niet voor het eerst dat Wiels zich opwond over telecombedrijf UTS, vertelt Mike Willemse, hoofdredacteur van het Antilliaans Dagblad. „Op onze voorpagina drukten wij vrijdag nog een interview met hem af. Daarin eist Wiels dat er gedegen onderzoek komt naar de illegale activiteiten van UTS. Wiels kon niet verkroppen dat er belasting wegvloeit via de loterij terwijl de bevolking lijdt onder bezuinigingsmaatregelen”, aldus Willemse.

In zijn brief aan de ministers vraagt Wiels zich af „hoeveel arbeidsplaatsen verloren zullen gaan in de sector van nummertjesverkoop” en „of de overheid het mechanisme heeft om het gokspel via sms te controleren”. Hij eindigt zijn brief met de constatering „dat het noodzakelijk is dat alle mogelijkheden voor belastingontduiking, kapitaalvlucht en illegaliteit in het algemeen worden afgesloten”.

Het Antilliaans Dagblad zou zondag een kopie van de brief ontvangen. Een verslaggeefster van de krant belde rond 16.00 uur met Wiels. Die zei dat hij nog een uur nodig had om haar de brief te doen toekomen. „Niet veel later hoorden wij dat hij was omgebracht”, zegt hoofdredacteur Willemse, die vandaag delen van de brief wil afdrukken.

Wiels genoot beveiliging op het eiland, maar volgens een opsporingsambtenaar op Curaçao had dat niet veel om het lijf. „Dit eiland is te klein om politici echt te kunnen beveiligen. Zelfs ministers hebben doorgaans geen beveiliging.” De enige politicus in Willemstad die zich af en toe wel goed laat beveiligen is voormalig minister-president Gerrit Schotte. „Hij gebruikte beveiliging ook als stoerdoenerij. Hij hoopte dat dit electoraal indruk maakte en regelde dat de politie hem bijstond.”

    • Marcel Haenen
    • Danielle Pinedo