3 D-geprint wapen // Optie voor landen met strenge wapenwetten

Een illegaal wapenfabriekje voor in huis, formaat magnetron. Dat is de 3D-printer sinds vorige week óók. Toen vuurde rechtenstudent Cody Wilson (25) uit Texas een plastic pistool af in de woestijn, in het bijzijn van journalisten. Alle onderdelen uit het pistool waren geprint. Sinds gisteren staat het ontwerp online, gratis te downloaden.

Wilson wil ermee zeggen: wie een 3D-printer heeft, kan maken wat hij wil. In het ‘Wiki Weapon’ komen het recht om jezelf te verdedigen en het recht op persvrijheid mooi samen, vindt hij. Het manifest op de site van zijn anarchistische club Defense Distributed verwijst naar de speech van John Milton over persvrijheid. Dat zijn ontwerp potentieel dodelijk is, maakt Wilson niet uit.

Een 3D-printer maakt uit ruimtelijke tekeningen tastbare voorwerpen, door laagje voor laagje plastic op elkaar te plakken. Het pistool ‘Liberator’ – verwijzend naar de wapens die de geallieerden boven Frankrijk dropten – bestaat uit 16 onderdelen van hard plastic. Die zouden relatief goedkope 3D-printers van minder dan 1.000 dollar kunnen printer. Zijn eigen printer voor het prototype was wel geavanceerder.

Alleen de kogels moeten los worden gekocht en in elk wapen zit één metalen pin. Het duurt circa vier uur om de onderdelen te printen. Het materiaal kost niet meer dan een paar tientjes.

In de VS is het niet verboden om zelf vuurwapens te fabriceren, wel moeten metaaldetectors af kunnen gaan. Daarom zit in de Liberator een stuk staal. Wie wapens wil verkopen, heeft wel een vergunning nodig. Die heeft Defense Distributed inmiddels.

De vraag is of de Liberator een groot succes wordt. Het is in de VS relatief gemakkelijk en goedkoop om aan veel zwaardere vuurwapen te komen. Maar in landen met strenge wapenwetten, zoals Nederland, kan het een optie zijn.

Het printen van een wapen klinkt eenvoudiger dan het is. De printer die tijdelijk op de nrc.next-redactie staat, had moeite met het printen van een paar onderdelen. Ze waren niet stevig genoeg. Goedkope printers zijn wellicht ook niet exact genoeg voor een vuurwapen. Met één druk op de knop heb je vooralsnog nog geen wapen. Maar dat hoeft niet lang te duren.

    • Ykje Vriesinga
    • Carola Houtekamer