Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

VS herhalen: niet de rebellen, maar Assad gebruikte chemische wapens

Een man met de Syrische vlag en beeltenis van Assad om zijn schouders loopt voorbij tijdens een demonstratie voor de deur van een VN-kantoor in Teheran, Iran.
Een man met de Syrische vlag en beeltenis van Assad om zijn schouders loopt voorbij tijdens een demonstratie voor de deur van een VN-kantoor in Teheran, Iran. Foto AP / Ebrahim Noroozi

Het gebruik van chemische wapens in Syrië is hoogstwaarschijnlijk het werk geweest van het regime van president Bashar Assad, niet van de rebellen. Dat standpunt herhaalde Witte Huis-woordvoerder Jay Carney vandaag nog maar eens.

Volgens Carney is er wel degelijk bewijs dat er chemische wapens zijn gebruikt in Syrië. Carney zei dat de VS zeer betwijfelen dat de rebellen de chemische wapens hebben ingezet.

Dit druist direct in tegen wat Carla Del Ponte, lid van een VN-commissie die oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt, gisteren stelde. Del Ponte beweerde juist dat het waarschijnlijk de rebellen zijn die verantwoordelijk zijn voor de inzet van chemische wapens. Vandaag benadrukte de internationale onafhankelijke onderzoekcommissie die onder VN-mandaat onderzoek doet naar Syrië dat er nog geen definitieve bewijzen zijn dat partijen in Syrië gebruik hebben gemaakt van chemische wapens.

De VS zijn nog steeds op zoek naar sluitend bewijs voor het gebruik van chemische wapens, aldus Carney. Hoe lang dat onderzoek nog gaat duren kon hij niet zeggen.

‘Komt Amerikanen slecht uit als rebellen chemische wapens hebben gebruikt’

De Syrische rebellen en Assad beschuldigen elkaar over en weer van het gebruik van chemische wapens. Volgens onze Midden-Oostenexpert Carolien Roelants is alles mogelijk:

“Het zou de Amerikanen verdomd slecht uitkomen als blijkt dat de rebellen chemische wapens hebben gebruikt. Amerika zegt al vanaf het begin: de rebellen staan aan de goede kant in deze strijd. Toen Assad de rebellen beschuldigde van het gebruik van chemische wapens, waren de Amerikanen de eersten die riepen: dat kan niet waar zijn. Het Syrische regime heeft dat destijds geroepen, maar ze hebben de VN-onderzoekscommissie vervolgens beperkt toegang gegeven.

Het is mogelijk dat de rebellen chemische wapens hebben gebruikt, maar het is waarschijnlijker dat Assad ze heeft gebruikt. Want hoe zouden die rebellen aan sarin moeten komen? Dat spul koop je niet in de apotheek lijkt me. Maar goed, in zo’n conflict verloedert iedereen. Dus je kunt niets 100 procent uitsluiten.”

Obama wil ingrijpen in burgeroorlog Syrië. 3 opties

Als daadwerkelijk blijkt dat het Syrische regime chemische wapens gebruikt, wordt volgens de VS een ‘rode lijn’ overschreden. En wat dan? In theorie zijn er drie opties voor ingrijpen: een militaire inval, een no-flyzone instellen of wapens leveren aan de rebellen. Elke optie heeft voor- en tegenstanders. Lees hier verder.