Vermeend oud-bewaker Auschwitz verdachte medeplichtigheid moord

Gerestaureerde houten barakken in concentratiekamp Auschwitz.
Gerestaureerde houten barakken in concentratiekamp Auschwitz. Foto EPA / Jacek Bednarczyk

De Duitse autoriteiten hebben een vermeende voormalig bewaker van het concentratiekamp Auschwitz gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid aan moord. Dat meldt persagentschap AFP.

De politie van Baden-Württemberg heeft de 93-jarige man in voorlopige hechtenis genomen na een zoektocht door zijn huis. Volgens de aanklagers is er “overtuigend bewijs” gevonden dat hij betrokken zou zijn bij misdaden in Auschwitz begaan tussen 1941 en 1945.

Duitse justitie gaf geen informatie vrij over zijn identiteit, maar volgens de Duitse media zou het gaan om Hans Lipschis, geboren in Litouwen, die woont in Aalen, in het zuidwesten van Duitsland.

Het Simon Wiesenthal Centrum, dat voormalige nazi’s opspoort, plaatst Lipschis op de vierde plaats van meest gezochte criminelen. Het centrum bevestigt dat Lipschis tussen 1941 en 1945 voor een SS-bataljon heeft gediend en dat hij “deelnam aan massamoorden en vervolging van onschuldige burgers, voornamelijk joden.”

Volgens een recent onderzoek van het regionale radio- en tv-station SWR, beweert Lipschis dat hij in Auschwitz heeft gewerkt als kok, en niet als een bewaker. Volgens dagblad Die Welt is Lipschis door het nazi-regime genaturaliseerd. Hij verhuisde naar de Verenigde Staten in 1956 en woonde in Chicago tot zijn deportatie naar Duitsland in 1983, aldus de krant.

    • Marije Willems