VN: niet Assad maar rebellen gebruikten chemische wapens

Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo.
Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo. Foto Reuters / George Ourfalian

Getuigenissen wijzen uit dat niet het Syrische leger maar de rebellentroepen gebruik hebben gemaakt van chemische wapens. Dat blijkt uit onderzoek gedaan door een mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties.

Bij de verdenking gaat het met name om Sarin, een van de gevaarlijkste zenuwgassen. Er is nog geen bewijs gevonden dat het leger chemische wapens als Sarin, die verboden worden door het internationaal recht, heeft ingezet. Dat heeft Carla Del Ponte, lid van de commissie, vannacht verklaard tegenover persbureau Reuters:

“Onze onderzoekers hebben in buurlanden slachtoffers, doktoren en medewerkers van veldziekenhuizen ondervraagd. Volgens de verslagen die afgelopen week zijn gemaakt die ik zelf heb gelezen, zijn er sterke, concrete vermoedens dat rebellen Sarin hebben ingezet op basis van de manier waarop slachtoffer behandeld zijn. Er is nog geen onweerlegbaar bewijs gevonden.”

Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, noemde het vorige week nog “vrijwel zeker dat Syrië tweemaal chemische wapens heeft gebruikt op kleine schaal” in de strijd tegen de rebellengroepen. De vraag is wat de Amerikaanse president Obama met dit nieuwe onderzoek zal doen, meldt onze correspondent Guus Valk vannacht op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Oei Obama, en wat nu? VN-commissie zegt dat mogelijk niet het Syrische leger, maar de rebellen zenuwgas gebruikten http://t.co/MiFyFx5GV3

‘Onderzoek komt Obama goed uit’

Toon Beemsterboer, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad, legt uit dat dit VN-onderzoek Obama goed uitkomt:

“Uit eerder onderzoek van Israël en de VS zou blijken dat de Syrische regering Sarin gebruikte. Obama heeft het gebruik van chemische wapens door Assad eerder bestempeld als een ‘rode lijn’, waarmee hij de optie van militair ingrijpen of wapensteun aan de rebellen niet leek uit te sluiten.

Maar toen het Witte Huis een paar dagen geleden constateerde dat die wapens “waarschijnlijk” zijn gebruikt, krabbelde Obama terug. De bewijzen zijn nog te vaag, zei hij, en een rode lijn betekent geen eenzijdig militair ingrijpen. Als inderdaad blijkt dat de rebellen Sarin hebben gebruikt, dan lijkt wapensteun aan de rebellen uitgesloten.”

    • Annemarie Coevert