VN: geen onweerlegbaar bewijs voor gebruik chemische wapens in Syrië

Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo.
Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo. Foto Reuters / George Ourfalian

Er zijn nog geen definitieve bewijzen dat partijen in Syrië gebruik hebben gemaakt van chemische wapens in de strijd. Dat benadrukt de internationale onafhankelijke onderzoekcommissie die onder VN-mandaat onderzoek doet naar Syrië vandaag.

Vanochtend werd nog bekend uit getuigenissen dat volgens het onderzoek niet het Syrische leger maar de rebellentroepen gebruik zouden hebben gemaakt van chemische wapens. Carla Del Ponte, lid van de commissie, verklaarde vannacht nog tegenover persbureau Reuters:

“Onze onderzoekers hebben in buurlanden slachtoffers, doktoren en medewerkers van veldziekenhuizen ondervraagd. Volgens de verslagen die afgelopen week zijn gemaakt die ik zelf heb gelezen, zijn er sterke, concrete vermoedens dat rebellen sarin hebben ingezet op basis van de manier waarop slachtoffer behandeld zijn. Er is nog geen onweerlegbaar bewijs gevonden.”

Del Ponte benadrukte op de Zwitserse radio al wel dat het VN-onderzoek nog loopt en dat de voorlopige resultaten “sterke, concrete verdenkingen zijn, maar nog geen onweerlegbaar bewijs”. De commissie benadrukt vanmiddag in reactie op haar uitspraken dat er nog geen definitieve bewijzen zijn voor het gebruik van chemische wapens en dat er daarom voorlopig niets meer over de aantijgingen te zeggen is. De commissie brengt in juni verslag uit aan de VN-mensenrechtenraad.

De onderzoekscommissie had volgens Del Ponte geen betrouwbare aanwijzingen of bewijzen dat het regime van Assad sarin - een van de gevaarlijkste zenuwgassen, dat verboden wordt door het internationaal recht - heeft gebruikt, maar zij sloot niet uit dat die nog worden gevonden. Chuck Hagel, de Amerikaanse minister van Defensie, noemde het vorige week juist “vrijwel zeker dat Syrië tweemaal chemische wapens heeft gebruikt op kleine schaal” in de strijd tegen de rebellengroepen. De Syrische rebellen en Assad beschuldigen elkaar over en weer van het gebruik van chemische wapens.

    • Anouk van Kampen