Video: de Brooklyn Bridge, een tijdloos monument van 130 jaar jong

De Brooklyn Bridge, de brug die de New Yorkse stadsdelen Brooklyn en Manhattan met elkaar verbindt, werd 130 jaar geleden geopend als een van de hoogste bouwwerken van de stad. Inmiddels heeft de imposante skyline van Manhattan daar verandering in gebracht, maar het blijkt voor kunstenaars en filmmakers nog altijd een inspirerend bouwwerk.

De brug van krap twee kilometer lang werd ontworpen door de immigrant John Augustus Roebling. Het duurde veertien jaar om het te voltooien, en voor velen leek het lange tijd een onmogelijk project. In 1883 werd de Brooklyn Bridge voltooid, en poëtisch verwelkomd door het Amerikaanse weekblad Harper’s weekly:

“It so happens that the work which is most likely to be the most durable monument, and to convey some knowledge of us to the most remote posterity is a work of bare utility. Not a shrine, not a fortress, not a palace, but a bridge.”

Bekijk The Bridge, een aubade aan het bouwwerk dat twee toen nog aparte steden met elkaar wist te verbinden na jaren van onmenselijke arbeid, gemaakt door Harrison Boyce en vandaag gebracht door Nowness:

The Bridge on Nowness.com

    • Annemarie Coevert