‘Verhuizen met restschuld onder NHG mogelijk maken’

Foto ANP / Lex van Lieshout

Woningbezitters met een restschuld die willen verhuizen kunnen dat op termijn mogelijk doen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) onderzoekt die mogelijkheid, melden bronnen in de sector maandag aan Het Financieele Dagblad. De maatregel zou moeten bijdragen aan het vlot trekken van de huizenmarkt.

Banken mogen bij uitzondering hypotheken boven 105 procent van de woningwaarde toekennen aan mensen met een restschuld. De instantie die de NHG verstrekt, het Waarborgfonds Eigen Woning, doet dat echter niet. Blok gaat nu in overleg met het fonds om de regeling te verruimen, aldus het FD. De verruiming moet ervoor zorgen dat banken minder huiverig worden om de restschuld mee te financieren.

Van naar schatting een miljoen woningen is de hypotheekschuld inmiddels hoger dan de waarde van de woning, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2011. De huizenprijzen zijn sinds 2011 met nog eens tien procent gedaald. Duizenden mensen hebben vorig jaar hun huis met een restschuld moeten verkopen.

    • Pim van den Dool