Uitgelicht

Film

Changeling (Clint Eastwood, 2008, VS). Heftig drama, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het negenjarige zoontje van alleenstaande moeder Christine Collins (Angelina Jolie) is op een dag in 1928 spoorloos verdwenen. Enkele maanden later levert de politie haar zoontje bij haar af, maar de vrouw zegt dat hij het niet is. Daarop wordt de vrouw vastgezet in een gesloten inrichting. Een bizar verhaal over een vrouw die terugvecht. RTL 8, 20.30-23.20u.

Valkyrie (Bryan Singer, 2008, VS/D). Carice van Houten en Halina Reijn zijn edelfiguranten in onderhoudende thriller over de mislukte bomaanslag op Hitler onder leiding van kolonel Claus von Stauffenberg op 20 juli 1944. Film neemt de nodige moeite om de complexe gebeurtenissen recht te doen. Met Tom Cruise als Stauffenberg. SBS6, 20.30-23.10u.

For your Consideration. Satire die Hollywood door de mangel wil halen. Film volgt twee verwelkte acteurs die hun dagen slijten op de set van de draak Home for Purim. De droge humor doet denken aan de tv-serie Extra’s, wat nog versterkt wordt door de cameo van Ricky Gervais, als studiobaas die de titel Home for Purim verandert in Home for Thanksgiving – om een breder publiek te bereiken. De titel verwijst naar advertenties in filmbladen waarin obscure films worden aangeprezen aan de Oscarcommissie. BBC 2, 01.00-02.20u.

Once (John Carney, 2006, IRL). Low budget musical. Glen Hansard speelt een straatmuzikant die overdag covers speelt en ’s avonds, als er niemand langs loopt, zijn eigen muziek. Hij ontmoet een jonge Tsjechische (Markéta Irglová) die aardig piano blijkt te kunnen spelen. Beiden worstelen met een voorbije liefde en dat is aanleiding voor veel liedjes. Die zijn misschien niet zo geweldig, maar passie maakt veel goed. BBC 1, 01.30-02.55u.

Informatief

Die 5 dagen in mei. Slotdeel van serie over de Duitse inval van mei 1940. In deze door Heddy Honigmann geregisseerde aflevering staat het bombardement van Rotterdam centraal. Het immense bombardement op 14 mei 1940 vernietigde een groot deel van het stadscentrum. Meer dan 800 burgers werden gedood. Enkele overlevenden van het bombardement vertellen hun verhaal. Hoe verliepen de dagen voor dit bombardement en hoe veranderde dit drama de levens van de vertellers? Ned.2, 23.00-23.55u.

Die Mauer und das Mädchen. De Italiaanse filmmaker Silvia Staderoli keert na 15 jaar afwezigheid terug naar haar geboortestad La Spezia om het onbehagen over haar jeugd te onderzoeken. De schoonheid van de stad is ten prooi gevallen aan de vestingwallen, werven en arsenalen van de Italiaanse marine, die er haar thuishaven heeft. Haar ouders wonen er nog, gescheiden, even onverzoenlijk als de stadsmuren. Staderoli gaat haar familiedemonen te lijf. Arte, 23.55-00.50u.