Toppoliticus Curaçao vermoord

WILLEMSTAD – Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels ligt onder plastic op de plek waar hij is vermoord. Wiels werd door twee mannen beschoten toen hij vis ging kopen op het strand van de wijk Marie Pompoen. ANP PRINCE VICTOR
WILLEMSTAD – Het stoffelijk overschot van politicus Helmin Wiels ligt onder plastic op de plek waar hij is vermoord. Wiels werd door twee mannen beschoten toen hij vis ging kopen op het strand van de wijk Marie Pompoen. ANP PRINCE VICTOR

Helmin Wiels, de leider van de grootste politieke partij op Curaçao, is gisteren op het strand nabij zijn huis vermoord. Wiels (54) zou door vijf of zes kogels om het leven zijn gebracht. Er wordt naar in elk geval twee mannen gezocht die hem beschoten vanuit een goudkleurige auto. „Hij is op een laffe manier doodgeschoten”, reageerde premier Daniel Hodge nadat de moord bekend werd.

Wiels, fractievoorzitter van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, werd al enige tijd bedreigd en beveiligd. Hij zou juist gisteren zijn lijfwachten vrijaf hebben gegeven en stond met vrienden een biertje te drinken op het strand toen hij werd beschoten.

Wiels was in oktober vorig jaar de grote winnaar van de verkiezingen. Hij koos er toen voor zelf in het parlement te blijven zitten en een tijdelijk ‘takenkabinet’ aan te stellen om de financiële wanorde op Curaçao te bestrijden. Ook wilde hij de corruptie op het eiland aanpakken. Volgens zijn partij is dat waarschijnlijk de reden dat hij is vermoord. Premier Hodge heeft de achterban van de populaire politicus opgeroepen „het hoofd koel te houden”.

Ivar Asjes, de tweede man vanPueblo Soberano, onderschreef die oproep. „Curaçao heeft een groot leider verloren”, aldus Asjes.

Ook in Nederland is geschokt gereageerd. Premier Mark Rutte (VVD) heeft zijn afschuw over de moord uitgesproken, laat hij in een persbericht weten. „Niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, aldus de premier. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA), die Wiels de afgelopen maanden persoonlijk leerde kennen, laat weten „diep geschokt” te zijn. Hij noemt Wiels „een man die vocht voor zijn idealen, streed tegen corruptie en misdaad en stond voor zijn overtuiging dat de politiek het leven voor de gewone mensen op Curaçao beter moest maken”.

Roy Pieters, gevolmachtigd minister van Curaçao in Nederland, zegt dat de moord „niet des Curaçaos” is. „We hebben vaker te maken gehad met politici die een duidelijke mening uitdroegen, maar het werd altijd in het parlement uitgevochten. Curaçao is een klein eiland, iedereen heeft elkaar nodig”, aldus Pieters.

Glenn Helberg, voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders, is opgelucht dat partijleiders op Curaçao unaniem hun afschuw hebben uitgesproken „zonder in retoriek te vervallen”.

In het nieuws, met recent interview Wiels: pagina 4-5