Tommy Wieringa wint Libris Literatuurprijs 2013

Tommy Wieringa (Foto ANP/Koen van Weel)

Tommy Wieringa is de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2013 met zijn boek Dit zijn de namen. Dat maakte de jury van de prijs zojuist bekend in het tv-programma Nieuwsuur.

Over Wieringa’s roman zei de jury bij monde van voorzitter Clairy Polak:

“Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht. Laten we Wieringa dus loven en bekronen met de Libris Literatuur Prijs 2013 voor het doen samengaan van dit alles in deze donkere roman over migratie en godsdienst die tegelijk licht is, want gemaakt van lenige, sierlijke taal.”

Wieringa is met het winnen van de prijs 50.000 euro rijker.

De overige genomineerden waren Esther Gerritsen (Dorst), Arnon Grunberg (De man zonder ziekte), Oek de Jong (Pier en oceaan) en Elvis Peeters (Dinsdag). Lees hier een beschouwing over de nominaties.

In Dit zijn de namen worden twee verhaallijnen met elkaar verknoopt: dat van politiecommissaris Pontus Beg en dat van een groep door de steppe dolende vluchtelingen op zoek naar een veilig heenkomen. De verknoping van de lijnen vindt plaats op het moment dat de vluchtelingen de standplaats van Beg bereiken en er in hun bagage een mensenhoofd wordt aangetroffen, waardoor, zo schreef Arjen Fortuin in zijn recensie bij verschijning van Dit zijn de namen

“het tot dat moment vrij plotloze geheel ineens een whodunnit lijkt te worden”.

Beg moet het onderzoek leiden, maar, zo schreef Fortuin:

“eigenlijk fascineren de feiten de commissaris allang niet meer. Pontus Beg is vooral bezig met de parallel tussen de reis van de nu opgepakte landlopers en de vlucht van het Joodse volk uit Egypte naar het beloofde land. En de overeenkomst tussen de botten van Jozef die door de Israëlieten werden meegevoerd en het hoofd dat de naamlozen bij zich hadden. Met die opmerkelijke tournure wordt duidelijk wat Wieringa voor ogen heeft gehad met Dit zijn de namen: niet zozeer een verhaal over migratie of over corruptie of het verlangen naar een moeder (een terugkerend element) – maar een roman over religie.”

Ook de Librisjury benadrukte het religieuze aspect van Wieringa’s roman:

“De voorbije ‘oversteek’ van de ‘onaanraakbaren’ in zijn cel moet Beg wel doen denken aan de Bijbelse trek van de joden door de woestijn waarbij ze het gebeente van Jozef meezeulen, nu hij zelf verleid is door de bekoring van een god van wie hij de uitverkorene is, door het warme gevoelen ergens bij te horen. Op het kruispunt van de twee verhaallijnen wordt de lezer zo uitgenodigd tot een reflectie over godsdienst en afgoderij.”

Vorig jaar won Tonio van A.F.Th. van der Heijden de prijs. De Jong won afgelopen zaterdag de Gouden Boekenuil met Pier en oceaan. Schrijver Abdelkader Benali is aanwezig op het diner:

In het kamp van Oek de Jong worden de wonden gelikt. De Jongs uitgever Tilly Hermans: