'Syrische rebellen gebruiken zenuwgas'

Syrische rebellen hebben vermoedelijk het dodelijke zenuwgas sarin gebruikt, stelt een onafhankelijke onderzoekscommissie van de Verenigde Naties. Carla del Ponte, de voormalige internationale aanklager die het onderzoek leidt, zei gisteren tegen een Zwitserse radiozender dat het „volgens de getuigenissen die wij hebben verzameld momenteel opponenten van het regime zijn die sarin gebruiken”. Ze wilde niet zeggen waar of wanneer dat is gebeurd.

Vorige maand claimde een Israëlische generaal dat het Syrische regime van president Bashar al-Assad sarin had ingezet tegen de rebellen. De Amerikaanse minister van Defensie noemde het daarop „vrijwel zeker dat Syrië op kleine schaal chemische wapens heeft gebruikt” tegen de rebellen. De Syrische rebellen en Assad beschuldigen elkaar over en weer van het gebruik van chemische wapens.

Del Ponte benadrukte op de Zwitserse radio dat het VN-onderzoek nog loopt en dat de voorlopige resultaten „sterke, concrete verdenkingen zijn, maar nog geen onweerlegbaar bewijs”. Volgens Del Ponte heeft de onderzoekscommissie geen betrouwbare aanwijzingen of bewijzen dat het regime van Assad sarin heeft gebruikt, maar zij sloot niet uit dat die nog worden gevonden. De commissie brengt in juni verslag uit aan de VN-mensenrechtenraad.

Obama zei vorig jaar dat met het gebruik van chemische wapens ‘de rode lijn’ voor de VS zou worden overschreden, waarna interventie zou volgen. Israël trekt zijn ‘rode lijn’ bij de transfer van chemische of andere wapens van Syrië naar Libanon. Vrijdag- en gisterochtend bombardeerde het volgens verschillende bronnen een depot met geavanceerde Iraanse raketten en een militair complex nabij Damascus. Syrië heeft zich beklaagd bij de VN en zinspeelt op vergelding. (Reuters, AFP)

Israël wil geen oorlog: pagina 9