Spanje // ‘Grootste wietvangst uit de geschiedenis’

Nederwiet kan ook uit Zuid-Spanje komen. Dat is dit weekeinde gebleken bij een grootscheepse politieactie aan de Costa del Sol. Hierbij werd een door Nederlanders opgezet netwerk opgerold dat in en rond Málaga op industriële schaal wiet kweekte, bestemd voor Hollandse coffeeshops. De nationale politie en belastingdienst deden op 22 plaatsen invallen, waarbij vijftien plantages werden gevonden met in totaal ruim 13.000 planten. 21 mensen zijn aangehouden, in meerderheid Nederlanders.

De politie spreekt van de grootste wietvangst uit de geschiedenis en een zeer professionele aanpak. Het benodigde materiaal werd uit Nederland met zware vrachtwagens naar Zuid-Spanje gereden. Hier werden woonhuizen en boerderijen gehuurd die werden ingericht met lange rijen planten, afzuiginstallaties en groeilampen. De bende koos voor gebieden waar meer tuinders zijn gevestigd, opdat hun hoge energiegebruik niet zou opvallen.

Bij de operatie is voor het eerst een Europees bevel tot beslaglegging ingezet. Hiermee kan justitie ook in een andere lidstaat beslag laten leggen op vastgoed en goederen waarvan de verdenking bestaat dat ze zijn gekocht met crimineel geld. Van de Nederlanders werden dit weekeinde veertien dure auto’s, zes motoren en 23 panden ‘geplukt’, met een totale waarde van 5,5 miljoen euro. Achttien van de huizen staan in Nederland. nrc