Sluitertijd 30 seconden

Nederland, Afsluitdijk, 04-05-'13; De Afsluitdijk bij nacht met heldere sterrenhemel. Foto: Kees van de Veen
Nederland, Afsluitdijk, 04-05-'13; De Afsluitdijk bij nacht met heldere sterrenhemel. Foto: Kees van de Veen Kees van de Veen

Toen fotograaf Kees van de Veen in de nacht van vrijdag op zaterdag vanaf Den Oever de Afsluitdijk opreed, richting Friesland, viel hem op hoe donker het was. Er was geen maan. Hij parkeerde op de eerste parkeerplaats aan de rechterhand en pakte statief en camera. Gekozen belichtingstijd: 30 seconden. „Omdat er zo weinig licht is, verzamelt de camera werkelijk alle stukjes licht die er zijn”, vertelt hij. De oranje-gele kleuren aan de horizon worden veroorzaakt door verlichting in de dorpjes aan het IJsselmeer. De foto is genomen om 1 uur.