Nederlandse politici reageren geschokt op moord Helmin Wiels

Nederlandse politici als premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk hebben met afschuw gereageerd op de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. “Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, aldus Rutte in een verklaring.

Foto ANP/Evert-Jan Daniels

Nederlandse politici als premier Mark Rutte en minister Ronald Plasterk hebben met afschuw gereageerd op de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. “Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen”, aldus Rutte in een verklaring:

“Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao.”

In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte kort de na de moord zijn condoleances overgebracht, meldt persbureau Novum. Hij wenst de kinderen van Wiels, zijn geestverwanten en de hele Curaçaose bevolking verder veel sterkte toe.

De 54-jarige Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, werd gisteravond doodgeschoten op het strand van Marie Pompoen. De dader of daders zijn nog spoorloos.

Plasterk: Wiels verdiende respect en vertrouwen

Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, reageerde zojuist op Radio 1 geschokt op het nieuws:

“Ik ben heel erg geschokt. Hij was dé machtige man op Curaçao. Hij maakte zich hard voor het bestrijden van corruptie en het op orde brengen van de economie van het eiland. Ik kon het heel erg goed met hem vinden. Sinds ik hem kende had ik het gevoel: deze man deugt en verdient respect en vertrouwen.

We vertrouwden elkaar over en weer, we waren heel open en we dachten met elkaar mee. De achtergrond van deze tragedie is nog een raadsel, maar het kan zijn dat zijn strijd tegen corruptie en misdaad hem fataal is geworden. Dat is afschuwelijk.”

‘daders gruwelijk daad moeten snel gepakt’

D66-leider Alexander Pechtold spreekt daarnaast op Twitter van ‘verschrikkelijk nieuws’:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Verschrikkelijk nieuws vanuit Curaçao: politicus Helmin Wiels vermoord.

PVV-leider Geert Wilders in een reactie:

“Het is een afschuwelijke laffe moord op de heer Wiels en de PVV hoopt dat degenen die deze gruwelijke daad op hun geweten hebben snel gepakt worden.”

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt de moord een drama voor de bevolking. Hij omschrijft Wiels als een politicus met een ‘groot hart voor de gewone bevolking’.

De SP’er vreest dat het eiland een ongewisse toekomst tegemoet gaat. Hij wijst erop dat de spanningen op Curaçao zijn toegenomen sinds het in 2010 een autonoom land werd binnen het koninkrijk.

    • Annemarie Coevert