Regeringscoalitie Maleisië kalft af

Langzaam kalft de aanhang voor het al 66 jaar regerende Nationale Front in Maleisië af. Bij de parlementsverkiezingen gisteren verloor de regeringscoalitie Barisan Nasional van premier Najib Razak 7 zetels ten koste van de oppositie. De oppositie erkent de uitslag niet. Haar leider Anwar Ibrahim beschuldigt de regering van stembusfraude. Veel middelen om de uitslag met succes aan te vechten, heeft de oppositie echter niet.

Met 133 zetels heeft de premier in het 222-koppige parlement een comfortabele meerderheid behouden ten opzichte van de 89 zetels (een winst van 7) die de oppositie verwierf. Maar de positie van Barisan Nasional is wel verzwakt, nu de coalitie voor de tweede keer op rij bij verkiezingen moet inleveren. Tien jaar geleden had het front nog maar liefst 198 zetels in het Maleisische parlement.

De afkalving van het Nationale Front, dat de oude Britse kolonie sinds de onafhankelijkheid in 1957 onafgebroken regeert, is het gevolg van toenemende onvrede onder de etnische minderheden in Maleisië.

Barisan Nasional ontleent zijn electorale macht niet alleen aan het economische succesverhaal maar ook aan het beleid dat de Maleiers openlijk voortrekt op vele maatschappelijke niveaus. Corruptie is een van de bijeffecten daarvan. De Chinese minderheid, die een belangrijke rol speelt in de economie, wendt zich daarom gestaag van het front af. Chinezen vormen een kwart van de bijna dertig miljoen zielende tellende bevolking. Etnische Maleiers zijn met 60 procent in de meerderheid.

De pogingen om de oppositie in diskrediet te brengen, bijvoorbeeld door er op te tamboeren dat leider en ex-premier Anwar Ibrahim in 1998 was veroordeeld voor ‘sodomie’, mislukten. Zijn partij won 14 zetels. Hij kaapte een groot aantal stemmen weg bij een exclusief Chinese partij die in 2008 was doorgebroken.

Najib Razak erkende gisteren dat zijn Barisan Nasional met name onder de Chinese kiezers niet meer populair is. Hij kondigde een gematigde koerswijziging aan. Maar het is de vraag of hij daarmee de interne spanningen binnen het front kan terugdringen. De conservatieve vleugel, waar oud-premier Mahathir nog altijd een machtspositie heeft, zal Najib Razak verwijten dat hij de beloofde tweederde meerderheid niet heeft weten te halen. De leider van de jeugdbeweging van Barisan Nasional kritiseerde de partijleiding om het feit dat ze de etnische kaart heeft gespeeld. „We moeten niet door een raciale bril kijken”. zei hij. (AFP/Reuters)