Ramen en deuren Wetteren weer open - onderzoeksraad biedt hulp

Luchtfoto van de ontspoorde trein gisteren. Foto AFP / (Belga) Benoit Doppagne

De bewoners van het Oost-Vlaamse Wetteren mogen hun ramen en deuren weer open doen. Dat heeft de gemeente vandaag op haar website bekendgemaakt. Daarnaast heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid hulp aangeboden in het onderzoek naar het treinongeval.

De bewoners was geadviseerd ramen en deuren te sluiten na de ontsporing vrijdagnacht van een goederentrein die chemische producten vervoerde. De trein was vrijdagavond vertrokken van rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht. Eenmaal in België ontspoorden goederenwagons bij het Oost-Vlaamse Wetteren, waarna brand uitbrak.

De vijfhonderd inwoners die zijn geëvacueerd kunnen nog niet naar huis. Zij mogen pas later maandag onder begeleiding terug naar hun woning. De woningen werden ontruimd, omdat via bluswater dat in het riool terecht was gekomen giftige dampen de panden binnendrongen. In totaal meldden zich 49 mensen in het ziekenhuis met klachten. Twee mensen lagen zondagavond nog altijd op de intensive care.

Onderzoeksraad biedt hulp aan

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft zijn hulp aangeboden aan de Belgische autoriteiten bij het onderzoeken van het ongeluk, aldus een woordvoerder tegenover persbureau Novum: “In principe is het een Belgische aangelegenheid, ondanks de Nederlandse link. We hebben onze hulp aangeboden.”

De onderzoeksraad verwacht later deze week een antwoord van de Belgische autoriteiten. Volgens de woordvoerder komt het vaker voor dat landen elkaar hulp aanbieden bij dergelijke grote ongevallen.

    • Annemarie Coevert