Israëlische raketaanval op Syrië kostte zeker 42 levens

De raketaanval die in de nacht van zaterdag op zondag vanuit Israël drie militaire stations in de Syrische hoofdstad Damascus trof heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost. Een groot, nog onbekend aantal mensen raakte gewond, zo schrijft persbureau AFP vanochtend.

Deze foto werd vrijgegeven door het Syrische persbureau SANNA, en toont de schade die is aangericht door de raketaanvallen.
Deze foto werd vrijgegeven door het Syrische persbureau SANNA, en toont de schade die is aangericht door de raketaanvallen. Foto AP

De raketaanval die in de nacht van zaterdag op zondag vanuit Israël drie militaire stations in de Syrische hoofdstad Damascus trof heeft aan zeker 42 soldaten het leven gekost. Een groot, nog onbekend aantal mensen raakte gewond, zo schrijft persbureau AFP vanochtend.

Op de drie getroffen locaties waren in totaal 150 mensen werkzaam. Hoeveel er tijdens de aanslag aanwezig waren is nog onbekend. Volgens de Syrische staatstelevisie was de aanval “een poging om het moreel van de terroristen te verhogen”. Eerder in het weekend voerde Israël een luchtaanval uit op Syrië.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaart vandaag tegenover AFP dat Israëlische militaire vliegtuigen over de bezette gebieden vlogen en raketten afvuurden. Het militaire Jamraya centrum was naast een munitiedepot en een eenheid van de luchtafweer het doelwit. Dit centrum werd eind januari ook al getroffen door een Israëlische aanslag.

Israël benadrukt gevaar van ‘onverantwoordelijke’ organisaties

De Israëlische parlementariër Shaul Mofaz, voormalig minister van defensie, weigerde gisteren de luchtaanval te bevestigen, maar hij zei wel dat Israël zich grote zorgen maakt dat door de chaos van de Syrische burgeroorlog wapens in handen van moslimextremisten vallen:

“We moeten niet vergeten dat het Syrische systeem uit elkaar begint te vallen en dat Iran en Hezbollah Bashar Assad helpen. Het gevaar bestaat dat wapens bij Hezbollah terechtkomen en dat chemische wapens in handen komen van onverantwoordelijke organisaties als Al-Qaida.”

    • Annemarie Coevert