PSV verovert tweede plek, maar wrange smaak blijft

PSV eindigt als tweede. De voorronde van de Champions League is bereikt, maar de wrange smaak na het missen van de titel overheerst.

Voor trainer Dick Advocaat en de spelersgroep is het een verloren seizoen geweest in Eindhoven, maar voor de club PSV biedt de tweede plaats zowel in sportief als financieel opzicht nog perspectief. Voor de honderdjarige voetbalclub lonkt de Champions League met de daarbij behorende miljoenen euro’s aan startgeld. De selectie van PSV liep gisteren na de 4-2 thuiszege op NEC een ereronde. Maar van harte ging dat niet.

PSV zette vooraf hoog in door het kampioenschap als heilig doel te beschouwen. Met het aanstellen van Advocaat, de terugkeer van Mark van Bommel en het kopen van Luciano Narsingh dacht de clubleiding alles in huis te hebben voor de 22ste landstitel. Maar wederom viel de ploeg op belangrijke momenten uiteen en verspeelde PSV in de tweede helft van het seizoen een opgebouwde voorsprong op Ajax. Nadat Ajax de kampioensrace voortijdig had beslist, ontstond een crisissfeer in Eindhoven.

De clubleiding van de Philips Sport Vereniging stond onder grote druk. In de wandelgangen spraken oud-bestuurders en commissarissen al over het wegsturen van algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands indien de club ook de tweede plaats zou mislopen. Hans van Breukelen, de enige commissaris met een voetbalverleden, wil dat PSV terugkeert naar de basis. De oud-doelman sprak de afgelopen tijd onder anderen met voormalig PSV-coach Guus Hiddink over een koerswijziging die de club zou moeten ondergaan.

De strijd om de tweede plaats leek voor PSV uit te gaan draaien op een beslissend duel op de laatste speeldag bij FC Twente. Ronald Koeman probeerde de afgelopen weken met prikkelende opmerkingen PSV nog verder de put in te praten, maar de coach van Feyenoord verloor het spelletje blufpoker en liet zich gisteren afbluffen door ADO. Ook Fred Rutten haakte met Vitesse af na een nederlaag bij RKC. De opluchting was gisteren groot toen PSV het predicaat best of the rest kreeg.

Als ploeg toonde PSV tegen NEC opnieuw zijn sterke en zwakke kanten. Het elftal van Advocaat voerde de seizoensproductie op tot 102 goals, maar de wankele defensie raakte ook gisteren weer het spoor bijster en moest dit seizoen veertig doelpunten incasseren. Deze instabiliteit kostte PSV de titel.

De wrange smaak van de mislukte titelrace overheerst dit seizoen bij trainers, spelers en fans van de ambitieuze club. PSV kan weliswaar donderdag tegen AZ de beker veroveren, maar dat zal als een troostprijs worden gezien. Het is veelzeggend dat Kevin Strootman gisteren in het Philips Stadion stelde na bekerwinst niet veel trek te hebben in de geplande huldiging op het Stadhuisplein. De PSV’ers hebben boven alles het gevoel dat ze hebben gefaald.

Het behalen van de tweede plaats neemt een deel van de crisissfeer weg, maar PSV zal veel in het werk moeten stellen om de geleden imagoschade te herstellen. Tekenend is de verkrampte wijze waarop de club het vertrek van Advocaat en de komst van de nieuwe hoofdtrainer Phillip Cocu tot de laatste snik geheim wil houden. Ingewijden melden dat Cocu intussen een plan van aanpak heeft gepresenteerd. Ook heeft Ernest Faber een aanbieding gekregen om tweede man te worden.

Een groep van oud-spelers (met Van Breukelen) probeert een cultuuromslag te bewerkstelligen waarbij oude waarden als openheid en Brabantse gemoedelijkheid terug moeten keren. Plaatsing voor de Champions League kan in meerdere opzichten lucht verschaffen in het veranderingsproces. Een aantal stuwende spelers als Mark van Bommel, Jeremain Lens en Kevin Strootman heeft al laten weten dat zij er hun toekomst niet van laten afhangen. De kans is dan ook klein dat dit drietal volgend seizoen nog in Eindhoven speelt.

    • Koen Greven