Prominente Tory van verkrachting verdacht

Een van de drie vicevoorzitters van het Britse Lagerhuis heeft die functie gisteren tijdelijk neergelegd, nadat hij zaterdag werd gearresteerd op verdenking van verkrachting. Nigel Evans (55) zou in de afgelopen vier jaar twee mannelijke kennissen hebben aangerand en verkracht.

De Conservatieve politicus ontkent. Na ondervraging werd hij op borgtocht vrijgelaten. Tijdens een persconferentie in de tuin van een pub in zijn woonplaats Pendleton noemde hij de beschuldigingen „compleet onwaar” en zei hij dat hij „tot gisteren” de mannen als vrienden beschouwde.

Evans is een ervaren en populair politicus. Hij werd op zijn zeventiende lid van de partij, werd in 1992 in het Lagerhuis gekozen voor het kiesdistrict Ribble Valley in Lancashire, en was onder andere vicevoorzitter van de Conservatieven tussen 1999 en 2001, en schaduwminister voor Wales.

Toen hij in december 2010 door zijn partij werd voorgedragen als vicevoorzitter van het Lagerhuis, kwam hij ervoor uit homoseksueel te zijn. Hij zei destijds dat tegenstanders dreigden zijn geaardheid bekend te maken en dat hij niet langer wilde „leven met een leugen”.

Hij zal woensdag in het Lagerhuis aanwezig zijn bij de opening het parlementaire jaar door koningin Elizabeth. Maar hij zal niet, zoals oorspronkelijk gepland, het debat dat hierop volgt, voorzitten. Half juni moet hij voor de rechter verschijnen.